GAZMEND FREITAG , AI KA LINDUR KRIJUES!

Analistë, kritikë, portale në gjuhën shqipe dhe në gjuhë të huaja, shpeshherë në analiza dhe kritika arti,  janë shprehur se piktori shqiptar nga Kosova, Gazmend Freitag ka lindur me  talentin e tij krijues. Edhe krijuesit e mëdhenj kanë histori fëmijërie të cilën e  ndajnë me publikun. Maestro i pikturës, Gazmend Freitag për pak çaste na kthen në fëmijrinë e tij  të gërshetuar plot ngjarje reale dhe të përjetuara. Tani para artdashësve të tij, por edhe më gjerë sjellim një dëshmi, një thesar të llojit të vet, i cili dëshmon talentin e tij qysh nga fëmijëria.

Me  pedantëri  kishte vendosur numrat në fletët e bardha ku kishte shkruar vjershat. Në atë arkë thesari  ruhen edhe vizatimet e tij të para. Në vendlindjen e tij si në çdo fshat të Kosovës shtohej familja e rriteshin fëmijët,  ndërtonin shtëpi dhe secili dilte e jetonte fatin e tij. Familja u nda sipas traditës e zakonit të asaj ane,  u ndërtuan tri shtëpi të reja. Babai i piktorit u vendos në shtëpinë e re ndërsa shtëpia e vjetër ku kishte lindur ai,  i mbeti vëllait të dytë, axhës së piktorit,  i cili jetonte me prindër.

Krijuesi i vogël me kujdes i kishte ruajtur  librat e tij, të  secilës klasë të cilat i kishte ndarë veç e veç në thes najloni dhe i kishte renditur për mrekulli. Në atë arkiv të vetkrijuar,  me kujdes ruante atë thesar fëmjëror, libra, fletore, vizatime, literaturë shkollore, mes tjerash  romanin „Pse“ të Sterio Spasses i cili ishte i ndaluar të lexohej në atë kohë, indeksin dhe literaturën e fakultetit juridik.

Krijuesi ishte 22 vjeç kur iku në Gjermani. Shtëpinë e vjetër ku ishin  gjërat e tij  në çati, e kishte shkatërruar axha,  nga brenda të katër dhomat,  u shndërruan në shtallë të lopëve. Në çati piktori i kishte  fshehur gjërat e tij personale. Askujt si ra ndërmend t’i ruante ato materiale.  Një pa kujdesi e vogël e tyre i humbi pa gjurmë gjithë atë arkiv krijimesh të piktorit.

Vjeshta e vitit  2003, shënon një moment të veçantë në jetën e tij,  rishfaqjen e fletorës së poetit të vogël me vjersha që  nga  viti 1982 i cili në  rrugtimin e tij u lartësua në legjend të artit pamor botëror.

Remzije Zekolli

01082012 025
Gazmend Freitag, 1982, Pataqani i Poshtem, Kososve

6

7

8

9

Veröffentlicht von gazmendfreitag

I’m a Kosovar artist living and making art in Linz, Austria. I was born in Pataqani i Poshtëm, Republic of Kosovo on 25 May 1968.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Art Perspective

Jeto me art. Jeto me ne.

Mein Linz

Linz - meine Stadt

Mon site officiel / My official website

Venez parler de tout ce dont vous avez envie avec moi. Donnez vos opinions en toute liberté. Laissez vos commentaires. Je vous attends nombreuses et nombreux !!! / Translation in English for people who don't speak French : come to speak about all you want with me. Give your opinions with complete freedom. Leave your comments. I await you many and many !!!

Rudina Hoxha, journalist

Writing is the possibility to make an impact to the society

#KUNST

kunstbasiert forschen - künstlerisch - gegenwartskunst

The Unfathomable Artist

Art Blogging Infinitum

MuseumsGlück

Ein Blog rund um digitale Projekte in Museen

Japanese Artistic Tour

Lenka Klimešová

Artemisia

Kunst und Feminismus

simple Ula

I want to be rich. Rich in love, rich in health, rich in laughter, rich in adventure and rich in knowledge. You?

meerschweinchenreport

Das Satireweblog zur (fast) gleichnamigen Radiosendung.

%d Bloggern gefällt das: