GAZMEND FREITAG, PIKTORI SHQIPTAR QË BËN ARTIN MODERN

12
Gazetta 55, Tirne. Artikel nga Rexhep Kastrati

Nga Rexhep Kastrati

Gazmend Freitag është gati për të hapur ekspozitën e katërt personale me temën “Impresione shqiptare” në “Osteria Allore” ne Vjenë, e cila është edhe një nga prezentimet e njohura që po bën në galeritë austriake të artit

Piktori shqiptar nga Kosova, Gazmend Freitag ka kohë që jeton dhe vepron në Austri, ku me mjaft sukses po ngjitetmajave të suksesit dhe të afirmimit. Nëpër shumë media është prezantuar arti i tij, duke e theksuar vazhdimisht se ky piktor, edhe pse jeton dhe vepronnë Linc të Austrisë, motivimin dhe tematikën e tij artistike e ka edhe nga Kosova.

Dhe vërtet, kur shikon punimet e tij artistike, në http://www.gazmendfreitag.net, qoftë në pikturë, qoftë në grafikë, sheh mjaft peizazhe nga ambiente shqiptare të rrethit prej nga heq origjinën e tij, pra nga Prizreni. Duhet thënë se lidhja e tij me Kosovën, me rrethin nga e heq origjinën, është një lidhje emocionale, është edhe një krenari për historinë dhe bukurinë që e shquajnë natyrën shqiptare, kombin shqiptar.

Prandaj, ai ka përjetësuar në pëlhura me penelin e tij artistik Urën e Gurit, pjesë të qytetit, siç janë dyqanet karakteristike zejtare dhe peizazhe të ndryshme.

Kjo vjen ngaqë edhe pse i lindur në Pataqan të Poshtëm të komunës së Rahovecit, më tej regjioni i Prizrenit, më 25 maj 1968, një kohë të gjatë, përkatësisht që nga viti 1990, apo më shumë se gjysmën e jetës e ka kaluar në Gjermani dhe në Austri, dhe malli për vendlindjen, për vendin e tij e bën të jetë shumë i lidhur emocionalisht me gjithçka të bukur dhe të mirë me to.

Në artin e tij, ndërkaq, nuk është vetëm motivika dhe tematika shqiptare, pasi që ai trajton të bukurën universale dhe me koncepte moderne estetike për artin. Prandaj, Gazmend Frietag ka shumë punime me motive nga Austria dhe gjetiu, gjithnjë në funksion të një trajtimi artistik të të bukurës në natyrë dhe te njeriu.

Perceptimi estetik i realitetit, e për më tepër transponimi estetik i tij, nga piktori Gazmend Freitag e ka bërë që në masë të madhe të punojë peizazhe dhe portrete, gjë që këtë e afron më shumë me realizmin magjik. Veten, ndërkaq, Gazmendi e mban një realist impresionist, sigurisht si një konceptim i një sinkretizmi të realizmit dhe të impresionizmit si rryma artistike mjaft të njohura dhe mjaft të përhapura në artin botëror.

Dhe Gazmendi po mëton dhe po arrin suksesshëm që të hapërojë gjithnjë e më shumë dhe më suksesshëm në artin modern si një artist i suksesshëm dhe i vlerësuar jo vetëm në Austri, sepse me talentin e tij, po arrin që gjithnjë e më shumë të formësohet dhe të identifikohet si një emër i veçantë i artit bashkëkohor.

Këtë e dëshmon edhe prania e tij me piktura dhe grafika në ekspozita personale dhe kolektive, ku po merr vlerësime të shumta si nga artdashësit, ashtu edhe nga kritika dhe mediat austriake e shqiptare.

Në këtë aspekt duhet thënë se është prezantuar në këto ekspozita personale: – më 2008 në “Panairin e Peuerbach”, në Peuerbach; – më 2008, në “Atrium” në Bad Schallerbach; – më 2013 në “Galerie – Halle”, në Linz, si dhe në disa ekspozita kolektive: – më 2013, me Grupin e Shoqatës se Piktorëve “Palette kunstforum Oberösterreich”, ne Cafe Kronberg ne Scharten, po ashtu më 2013, në galerinë “Der Kunstraum”, në Vjenë; -më 2013, në Universitetin e Artit në Vjenë, – më 2013 në “European Art Fest” në Linz. Megjithëse përmenda peizazhin dhe portretin si lloje të artit piktural dhe grafik, duhet thënë se nudoja zë një vend mjaft të madh në artin e Gazmendit.

Aq shumë është i dhënë pas nudos artistike, sa që edhe është duke bërë një specializim në Universitetin e Arteve në Linc, pikërisht për këtë. Në këtë aspekt, duket se ky piktor shqiptar po ndjek shembullin e piktorit të njohur Pablo Pikaso, i cili është një nga piktorët që parapëlqen.

Po ashtu, edhe natyra e qetë, apo siç quhet ndryshe, natyra e vdekur, është një nga tematikat artistike që janë të pranishme në artin e tij. Me fjalë të tjera, opusi tematik i artit të të Gazmendit realizohet nëpërmjet peizazhit, portretit, nudos dhe natyrës së qetë. Së fundmi ka filluar të punojë edhe punime të natyrës ilustrative për tregime dhe libra të ndryshëm letrarë, duke bërë hapa të tjerë në zgjerimin e lloj-llojshmërisë artistike të tij.

Duhet thënë se kur bëhet fjalë për aspektet e brendshme, tipologjike dhe strukturore të artit të Gazmendit, nuk mund të lëmë pa përmendur se nëpërmjet vajit dhe tushit, ai ka arritur që të realizojë piktura dhe grafika mjaft tëmira, ku shquhet kompozicioni karakteristik, harmonia e hapësirës dhe e përmbajtjes estetike, si dhe shtrirja harmonike e ngjyrave dhe e dritëhijeve.

Në këtë aspekt, ndikimi i impresionizmit është i dukshëm, megjithëse ai po arrin që të paraqitet me një veçanti origjinale si një piktor i formësuar dhe injohur në botën artistike moderne. Një veçanti që nuk mund të lihet pa u përmendur është edhe ajo që ka të bëjë me njohjen solide që ka për artin jo vetëm në Austri, dhe kontaktet që ka filluar t’i ketë me piktorë të ndryshëm në Austri dh jashtë saj, qoftë me kontakte personale të drejtpërdrejta, qoftë edhe me forma të ndryshme elektronike të komunikimit.

E theksoj këtë veçanti, pasi që rritja e kontakteve të këtilla vjen edhe si vlerësim që po i bëhet artit të tij nga profesionistë të fushës, e që është edhe një shprehje e afirmimit të tij gjithnjë e më të madh. Në këtë kuptim, pra në kuptimin e njohjes solide që ka për artin, Gazmendi parapëlqen artin e Ibrahim Kodrës, Budim Berishës, Pikasos, Henri Matisse-s, Edgar Degas, Lucian Freud etj., e që do të thotë se parapëlqen piktorë shqiptarë dhe botërorë të identifikuar edhe nga publiku edhe nga kritika si piktorë të njohur.

Natyrisht se arti është një veprimtari dinamike dhe që ka marrëdhënie ndërpersonale dhe jashtëpersonale, të cilat reflektohen edhe në vetë artin si shkathtësi estetike, por edhe që ndihmon në ndërtimin marrëdhënieve njerëzore dhe profesionale ndërmjet artistëve të ndryshëm, e të cilat Gazmendi vazhdon t’i ndërtojë suksesshëm në funksion të një komunikimi artistik në të mirë të artit të tij dhe te artit në përgjithësi.

Gjithsesi duhet theksuar se Gazmend Freitag është duke dhënë një kontribut të madh në jetën kulturore të shqiptarëve në Austri, qoftë nëpërmjet Shoqatës “Aleksandër Moisiu”, qoftë nëpërmjet librit antologjik, “Illyricum”, në të cilin janë përfshirë autorë shqiptarë në Austri, dhe në tëclin është i përfshirë i vetmi piktor në Austri.

Ky libër është botuar shqip dhe gjermanisht dhe i është ofruar opinionit të gjerë në Austri Pjesëmarrja e rregullt e tij në jetën kulturore të shqiptarëve në Austri, është edhe një mënyrë e shprehjes së lidhjes emocionale me vendine tij, me kombin e tij, por edhe një shprehje e vullnetit të tij që të bëjë sa të mundet që shqiptarët në Austri dhe në botë të njihen jo vetëm si krahë pune, por edhe si krijues vlerëash artistike dhe organizatorë të veprimtarive të ndryshme kulturore.

Prandaj ai ka marrë në shumë takime letraro-artistike që janë organizuar atje nga artistë shqiptarë të fushës së letërsisë, të pikturës dhe të artit në përgjithësi, por edhe në takime të tilla të organizuara bashkë me artistë austriakë. Së këndejmi duhet thënë se Gazmendi është shumë aktiv jo vetëm me punën personale si piktor, por edhe me angazhimet e tij në jetën kulturo-artistike të shqiptarëve në Austri, por edhe në jetën kulturore austriake në përgjithësi.

Gazmend Freitag është gati për të hapur ekspozitën e katërt personale me temën “Impresione shqiptare” në “Osteria Allore” ne Vjenë, e cila është edhe një nga prezentimet e njohura që po bën në galeritë austriake të artit. Kjo ekspozitë do të hapet të hënën më 20 janar dhe do të jetë e hapur deri më 20 shkurt të këtij viti.

Fakti që ky piktor arrin të hapë ekspozitë personale në një nga galeritë e njohura të Vjenës, për më tepër si një shprehje të artit shqiptar, e bën shumë të rëndësishme këtë ekspozitë, por edhe bën që në këtë mënyrë të ketë një përfaqësim dinjitoz edhe arti shqiptar në veçanti, dhe kultura shqiptare në përgjithësi.

Në këtë mënyrë, ky piktor po futet në artin modern evropian dhe botëror si një piktor me veçanti kombëtare shqiptare, pra po futet si një piktor shqiptar dhe arti i tij si përfaqësim i artit shqiptar në botë. Prandaj po pritet me mjaft interesim kjo ekspozitë, e cila nuk do ta lartësojë vetëm piktorin Gazmend Freitag, por edhe artin shqiptar në përgjithësi.

GAZMEND FREITAGhttps://sq.wikipedia.org/wiki/Gazmend_Freitag

PRIZRENIPRESShttp://prizrenpress.com/kulture/piktori-shqiptar-qe-po-ben-emer-ne-artin-modern/

Veröffentlicht von gazmendfreitag

I’m a Kosovar artist living and making art in Linz, Austria. I was born in Pataqani i Poshtëm, Republic of Kosovo on 25 May 1968.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Art Perspective

Jeto me art. Jeto me ne.

Mein Linz

Linz - meine Stadt

Mon site officiel / My official website

Venez parler de tout ce dont vous avez envie avec moi. Donnez vos opinions en toute liberté. Laissez vos commentaires. Je vous attends nombreuses et nombreux !!! / Translation in English for people who don't speak French : come to speak about all you want with me. Give your opinions with complete freedom. Leave your comments. I await you many and many !!!

Rudina Hoxha, journalist

Writing is the possibility to make an impact to the society

#KUNST

kunstbasiert forschen - künstlerisch - gegenwartskunst

The Unfathomable Artist

Art Blogging Infinitum

MuseumsGlück

Ein Blog rund um digitale Projekte in Museen

Japanese Artistic Tour

Lenka Klimešová

Artemisia

Kunst und Feminismus

simple Ula

I want to be rich. Rich in love, rich in health, rich in laughter, rich in adventure and rich in knowledge. You?

meerschweinchenreport

Das Satireweblog zur (fast) gleichnamigen Radiosendung.

%d Bloggern gefällt das: