Grafiken
Hinterlasse einen Kommentar

Romani „Kloroform“ nga Klara Buda

Romanin Kloroform e lexova dy hërë radhazi për ta kuptuar sa më mirë. Përgjatë leximit me një koncentrim të veçantë, harroja gjithshka rreth meje nga kureshtja se çfarë do të ndodhë me Alma Fishtën e cila është personazhi kryesorë i romanit. Ajo përgjatë anastazisë në spital ku do të detyrohet nga regjimi që ta abortoje dhe të mos e lindë fëminë, do të përkujtojë gjithë ngjarjen mbi të cilën është thurur romani.

Më kanë pëlqyer shumë bisedat e grupit te studentëve në Tiranë, të cilët diskutojnë temat e larmishme e që janë tabu akoma në shoqërinë shqiptare, si për shembull, virgjeniteti i vajzave apo dashurija mes gjinisë së njejtë.

Emancipuese apo mesazh për mua si kosovar, nga romani „Kloroform“ mësoj se çfarë dhunë e ashpër është ushtruar nga diktatura, se si morali i rremë ka dominuar në Shqipëri. Ne kosovarët nuk i kemi njohur këto fakte. Gjithshka është kontrolluar nga regjimi, madje edhe brënda murëve të shtëpisë. Në rastin e Almes kontrolli i shtetit i shtrin kthetrat edhe në brendesi të trupit femëror, duke shpronësuar Almën edhe nga pushteti mbi vetë trupin e saj.

Librin e kam porositur në Bukinist në Tiranë prej nga bëhet transporti në të gjithë botën.

Faleminderit përzemërsisht, e dashura Klara!

 

kloroform

Kloroform nga Klara Buda

2

Klara Buda nga Gazmend Freitag, 2016

Advertisements

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s