Monat: Februar 2018

KUR NGJYRAT MARRIN JETË… NË TË PAKONCEPTUESHMEN „KARAKTER SHPIRTI“

RUDINA MËRKURI DUKE SHKRUAJTUR PËR PIKTORIN E TALENTUAR GAZMEND FREITAG Kur flasim për një pikturë duhet të nënkuptojmë gjithë atë shpirt, atë sy estetik që depërton në magjinë apo trokitjen e një vrapimi ku deti, fluturimi, apo portreti i një njeriu merr ngjyrë vizional. Gjenomi i një pikture ravizohet si pikë referimi dhe në shpirtin e një piktori të talentuar siç është Gazmend Freitag. Çdo pikturë e tij sjell një evolim, një njohje të vetvetes ku duhet ndalur, në çfarë prizmi apo karakteri të një portreti duhen sintetizuar shungëllimat e përmasave të ngjyrave që nesër ato të lulëzojnë si skalitje të një shije të hollë. Veprat e tij kalojnë nga një metamorfozë të një kulture të hershme qoftë kjo dhe fetare deri në identitetin dhe nxjerrjen në pah të një tentativë për psikologji të portretit. Të bie në sy ngulmimi dhe mbivendosja e ngjyrave përkundrejt njëra – tjetres duke krijuar një vallzim me elemente ndiesore. Ajo çka të tërheq në pikturat e Gazmendit është stili i veçantë, i rafinuar që ruan koherencën me një penelatë …

Gazmend Freitag and Vittorio Sgarbi

Gazmend Freitag, Vittorio Sgarbi, Verona, 13.02.2014 1st Biennale of the Creativity, Verona It’s pleasure for me to be here in Verona. Here is a special atmosphere and so much to see. The Biennale of Creativity give me the oppotunity to know the artist landscape in Italy and an other culture. I have to say I’m feeling like at home here. Beautiful!!! Grazie mile!