Helmeta dhe shpata e Gjergj Kastriotit – Skënderbeut – Gazmend Freitag

Gazmend Freitag para pikturës së tij „Helmeta dhe shpata e Skënderbeut“.
© Johann Traunwieser

Në vitin 2014 vizitova armët e Skënderbeut në muzeun historik në Vjenë. Kur e pashë helmetën dhe shpatën e Skënderbeut më përshkroi një rrenjqethje e madhe dhe e gjatë në tërë trupin. Ishte një ndjenjë lumturie e pa përjetuar kurrë më parë, para ndonjë objekti apo elementi kombtarë. M’u duk sikur e takova vet Skënderbeun! Ishte një takim imi me Skënderbeun pas 500 vjetesh!

Vetëm pas këtij takimi shpirtëror u pasqyrua te unë një frymëzim i madh për t’i pikturuar armët e tij. Nga fotot e bëra, që i shikoja gjithmonë,  ku dy vjet më vonë, pra në janar të vitit 2017, fillova të pikturoj me vaj që edhe zgjati gjysmë viti.

Përgjatë procesit të pikturimit të armëve të Skënderbeut kam qenë i përmbushur me atë energjinë pozitive që morra nga vizita që isha në muzeum, ku qëndrova me orë të tëra.

Më preokupon edhe sot për pasardhësit e tij, kush janë dhe kah janë të shpërndarë nëpër botë.

Unë jam i lidhur shpirtërisht me heroin tonë legjendar Skënderbeun, ashtu edhe me shumë figura tjera kombëtare. Pos që janë inspirim në punën time, e ndjej një mburrje të madhe për ta bartur imazhin pozitiv të tyre me anë të artit.

Gjergj Kastrioti Skënderbeu është hero kombëtar i shqiptarëve, i këtij populli të lashtë dhe me histori shumë të veçantë, është figura më e madhe, është figura me të cilën identifikohen shqiptarët, është figura që i bën krenar, që i frymëzon në të gjitha fushat, pra edhe në art. Gjatë pesë shekujve, Skënderbeu ka qenë gjithmonë figura që i ka bërë bashkë shqiptarët, që i ka frymëzuar me atdhedashuri, me vullnet dhe me përkushtim për t’u bashkuar, sepse, siç thoshte edhe vetë Skënderbeu, të bashkuar bëhemi më të forte. Gjergj Kastriotit frenoi për 25 vjet agresivitetin e Perandorisë Osmane drejt Evropës në kufijtë e trojeve shqiptare,  

Gazmend Freitag

29
Gazmend Freitag: Helmeta dhe shpata e Skënderbeut, 2017, vaj në kanavace, 120 x 100 cm
9
Gazmend Freitag  para pikturës së tij „Helmeta dhe shpata e Skënderbeut“.
© Johann Traunwieser
10
Gazmend Freitag  para pikturës së tij „Helmeta dhe shpata e Skënderbeut“.
© Johann Traunwiese
Gazmend Freitag
Gazmend Freitag në muzeun historik në Vjenë, 2014.  © Gazmend Freitag
Gazmend Freitag në muzeun historik në Vjenë, 2014.  © Gazmend Freitag
Gazmend Freitag në muzeun historik në Vjenë, 2014. © Gazmend Freitag
8
Helmeta dhe shpata e Skënderbeut në muzeun historik në Vjenë, 2014.  © Gazmend Freitag
p1060134
Helmeta dhe shpata e Skënderbeut në muzeun historik në Vjenë, 2014.  © Gazmend Freitag
p1060166
Shpata e Skënderbeut në muzeun historik në Vjenë, 2014.  © Gazmend Freitag

 

 

 

 

 

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s