Monat: Juli 2019

Ismail Kadare – Gazmend Freitag

Gazmend Freitag: Ismail Kadare, 2014 Portraits: Celebrities Faszination und Respekt – Prominente in der Porträtkunst des Malers Gazmend Freitag Was motiviert einen Künstler, Portraits von historischen und kontemporären Persönlichkeiten zu zeichnen? Faszination und Respekt, meint der Maler Gazmend Freitag, dessen Portfolio die Erfolgreichen, Mutigen, Gütigen, Kreativen und Schönen der Welt feiert. Einen besonderen Platz im Herzen des Künstlers und seiner sich ständig erweiternden Sammlung nehmen die für das albanische Volk und ihr Selbstverständnis wesentlichen Dichter, Kämpfer und Gelehrten ein.

Gazeta Nacional – Gazmend Freitag

GAZETA NACIONAL: Piktura më e bukur dhe më e thellë e Gazmend Freitag – Asie Duka Shkruan: Asie DUKA Piktura është poezi, është muzikë, është epokë, është ekzistencë njerëzore, është natyrë. Piktura më e bukur dhe më e thellë; Gazmend Freitag, lindi nga një dashuri e zjarrtë për të dashuruar me zjarr, e cila rrjedh nga përkushtimi e pasioni, për të cilin edhe sakrificat më të mëdha janë kënaqësi të ëmbla. Kjo është dashuria që e bën të ndjejë dhe të krijojë këtë “burrë”, të hedhë në tablo me pastërtinë dhe pasionin e engjëjve jetë dhe frymë njerëzore, kolosët dhe titanët e mendimit dhe të veprimit botëror. Janë ato çaste që mendja i shndërrohet në stuhi mendimesh, si një uragan, si një Niagarë, kërkon të derdhë në letër, për të kapur të pavdekshmen, përjetësinë. O vepër e përsosur, pikturë e bukur, e dehur nga frymëzimi e pasioni, dritë kumbuese, për gjeniun e letrave shqipe: Ismail Kadarenë, dhe aradhen e atyre që lanë gjurmë në ekzistencën njerëzore, ritmi juaj i mahnitshëm i mendjes, i zemrës dhe dorës …