Hervorgehoben

Porträts von grossen Persönlichkeiten der Stadt Linz


Gazmend Freitag, 2022. © Andreas Brugger

Meine Lebensstadt Linz liegt mir am Herzen. Freundliche Menschen, Interesse an Kunst und Kultur und eine Tradition der sozial ausgerichteten Politik. Auch wenn nicht alles perfekt ist, fühle ich mich hier zuhause und angenommen. Deshalb greife auch auch immer wieder zu Bleistift und Tusche und porträtiere besondere Persönlichkeiten unserer Stadt. Hier sehen wir: Franz Hillinger, Franz Dobusch, Klaus Luger, Karin Hörzing, Thomas Stelzer und Tina Blöchl.

Gazmend Freitag: Franz Hillinger, Bleistift mit Tusche laviert auf Papier, 59,4 x 42 cm. © Seniorenzentrum Franz Hillinge
Gazmend Freitag: Franz Hillinger, 2019, Bleistift mit Tusche laviert auf Papier, 59,4 x 42 cm. © Seniorenzentrum Franz Hillinger
Gazmend Freitag: Franz Dobusch, 2016, Bleistift mit Tusche laviert auf Papier, 59,4 x 42 cm. © NORDICO Stadtmuseum Linz
Gazmend Freitag: Bürgermeister Klaus Luger, 2020, Bleistift auf Papier, 59,4 x 42 cm. © NORDICO Stadtmuseum Linz
Gazmend Freitag: Karin Hörzing, 2021, Bleistift mit Tusche laviert auf Papier, 59,4 x 42 cm
Gazmend Freitag: Thomas Stelzer, 2021, Bleistift auf Papier, 59,4 x 42 cm
Gazmend Freitag: Tina Blöchl, 2022, Bleistift auf Papier, 59,4 x 42 cm. © Privat Sammlung
Hervorgehoben

Gazmend Freitag: Hauptplatz Linz 

Gazmend Freitag: Hauptplatz Linz  © Andreas Brugger

Bäume am Hauptplatz in Linz spenden Schatten, Trost und Wärme. Sie erfreuen mein Herz und haben mich inspiriert sie zu malen.

Gazmend Freitag: Hauptplatz Linz, 2021, Öl auf Leinwand, 120 x 120 cm
Gazmend Freitag: Hauptplatz Linz, 2021, Öl auf Leinwand, 120 x 120 cm
Hervorgehoben

Gazmend Freitag und das Modell Andrea Aichhorn

Gazmend Freitag und Andrea Aichhorn in seinem Atelier in Kaarstrasse 3 in LInz, Österreich, 30. Mai 2022.  © Andrea Aichhorn 

Sir Winston Churchill meinte einmal….

Wer Porträtisten verärgert, muss damit rechnen, ähnlich gemalt zu werden.

Nun, beim Porträtisten Gazmend Freitag braucht man diese Angst nicht zu haben, er lässt Kritik zu und ist durch seine Neigung zur natürlichen Darstellung des Menschen und der Natur, möglicherweise gar nicht in der Lage, das Porträt nicht als Abbild zu schaffen. Freitag liebt die Menschen und das widerspiegelt sich in seinen zahlreichen, bisher geschaffenen, Porträts. Die Porträtmalerei ist nach meinem Ermessen, eine der schwierigsten Aufgaben in der bildenden Kunst und wurde leider durch die moderne Fototechnik in den Hintergrund gedrängt. Eine üble Sache, wie ich meine, denn Nichts, rein gar Nichts, kann das Erleben einer erforderlichen Sitzung und nahen Begegnung mit dem Künstler ersetzen.

Konsulent Adolf Öhler

Andrea Aichhorn mit ihre Portrait gezeichnet von Gazmend Freitag, 30. Mai 2022

Gazmend Freitag: Andrea Aichhorn, 2022, Bleistift auf Papier, 59,4 x 42 cm. © Privatsammlung!
Hervorgehoben

Das Modell Andrea

Andrea Aichhorn mit ihre Portrait gezeichnet von Gazmend Freitag, 30. Mai 2022

© Andrea Aichhorn

Hervorgehoben

Porträts von österreichische Prominenten

Gazmend Freitag mit Landeshauptmann von Oberösterreich Thomas Stelzer! © Land OÖ / Mayrhofer

Gazmend Freitag: Franz Hillinger, Bleistift mit Tusche laviert auf Papier, 59,4 x 42 cm. © Seniorenzentrum Franz Hillinge
Gazmend Freitag: Franz Hillinger, 2019, Bleistift mit Tusche laviert auf Papier, 59,4 x 42 cm. © Seniorenzentrum Franz Hillinge
Gazmend Freitag: FALCO, 2014, Bleistift auf Papier, 40.6 x 50.8 cm
Gazmend Freitag: Bürgermeister Klaus Luger, 2020, Bleistift auf Papier, 59,4 x 42 cm © NORDICO Stadtmuseum Linz
Gazmend Freitag: Alexander Van der Bellen, (2018, 59,4 x 42 cm, Bleistift auf Papier
Gazmend Freitag: Franz Josef I. Kaiser von Österreich, 2015, Bleistift auf Papier, 59,4 x 42 cm
Gazmend Freitag: Sigmund Freud, 2015, Bleistift auf Papier, 59,4 x 42 cm
Gazmend Freitag: Karin Hörzing, 2021, Bleistift mit Tusche laviert auf Papier, 59,4 x 42 cm
Gazmend Freitag: Thomas Stelzer, 2021, Bleistift auf Papier, 59,4 x 42 cm
Gazmend Freitag: Armin Wolf, 2016, Tusche auf Papier, 59,4 x 42 c
Gazmend Freitag: Franz Dobusch, 2016, Bleistift und Kreide auf Papier, 59,4 x 42 cm © NORDICO Stadtmuseum Linz
Gazmend Freitag: Stefanie Sargnagel-Sprengnagel, 2016, Tusche auf Papier, 59,4 x 4
Gazmend Freitag: Tina Blöchl, 2022, Bleistift auf Papier, 59,4 x 42 cm
Hervorgehoben

Gazmend Freitag: Portrait of Hermann Nitsch

Gazmend Freitag: Hermann Nitsch, 2021

Hervorgehoben

Gazmend Freitag: Ali Andress

Gazmend Freitag: Ali Andress, 2022

Hervorgehoben

Gazmend Freitag: Jusuf Gërvalla

Gazmend Freitag: Jusuf Gërvalla, 2022

Gazmend Freitag: Jusuf Gërvalla
Gazmend Freitag: Jusuf Gërvalla, 2022
Hervorgehoben

Gazmend Freitag: 20 Portraits of Albanians

20 Portraits of Albanians

The Portraits of known albanian personalities also have a special place in my art. They variegate from the areas history, art and literature and have a lot of impact on my art.

Einen besonderen Platz in meiner Kunst haben auch die Porträts von bekannten albanischen Persönlichkeiten aus dem Bereich Geschichte, Kunst und Literatur, die mich geprägt haben.

Gjergj Kastrioti, Pjetër Bogdani, Ibrahim Rugova, Alexander Moissi, Princess Fawzia Fuad, Bekim Fehmiu, Lasgush Poradeci, Martin Camaj, Mother Teresa, Krist Maloki, Havzi Nela, Ibrahim Kodra, Gjergj Fishta, Ali Podrimja, Esad Mekuli, Nexhmije Pagarusha, Anton Çetta, Jusuf Gërvalla, Anton Pashku, Fran Tanushi.

Hervorgehoben

City Magazin: Künstler Gazmend Freitag lässt den Frühling auch montags in sein Atelier

CITY MAGAZIN

Hervorgehoben

Gazmend Freitag – Pressefoto

Gazmend Freitag, 2022. © Andreas Brugger!

Hervorgehoben

Gazmend Freitag: Bebe Rexha

Çfarë më motivon të pikturoj portrete të figurave historike dhe personaliteteve të njohura shqiptare? Magjepsja dhe respekti për ta është inspirim për mua ti realizoj portretet e më të suksesshmëve, të guximtarëve, të mirëve, krijuesve shqiptarë kudo në botë. Poetët, luftëtarët dhe studiuesit që janë thelbësorë për popullin shqiptar dhe vetë-imazhin e tyre zënë një vend të veçantë në zemrën time dhe koleksionit tim që është vazhdimisht në zgjerim.

Hervorgehoben

Gazmend Freitag shprehës i ndjesive të shenjta e bujare të Kombit shqiptar

ASIE DUKA

Gazmend Freitag me një përkushtim të pakrahasueshëm që meriton të quhet i madhi piktor i Kombit shqiptar. Tirteu shqiptar që ndez zemrat e shqiptarve dhe zgjon atdhedashurinë duke ngjitur në panteonin e ndjesive të hyjshme personalitete shqiptare, përfaqësonjës të vërtetësisë etnike, të trimërisë së ashpër, burrërisë luftarake, të brendisë raciale që ka ruajtur jeta shqiptare. Freitag zotron pushtetin krijues të pikturimit si dhuratë e epërme dhe në mënyrë të habitshme si esencë e përtëritjes së artit të tij të zgjedhur, një atdhedashuri e shenjtë nga ana e tij. Duke blatuar në një pikturë me dihatje titani At Gjergj Fishtën, Patriarkun e letrave shqipe, kënduesin e virtytit, (talentit, kultures, tradites), Burrin shqiptar me përfaqësonjës, epikun më të madh të shekullit. Me një rrymë të furishme, shpirti i këtij piktori rifreskon në mendjet tona ”visarin shpirtëror” të gjuhës shqipe. Emri i Gjergj Fishtës dhe gjurmët e tij të mençura e të thella do të mëshirohen në pikturën e “heshtur”, kjo heshtje do të ushtojë, dhe gjuha shqipe, germat shqipe që vetë Gjergj Fishta u dha jetë, do të këndohen sa të ketë jetë një bir shqiptari, sa të jetë me frymë nën këtë kupë qiellore.

Gazmend Freitag i ardhur në skenën e artit të pikturës për të lënë gjurmë të thella pasioni dhe përkushtimi duke krijuar identitetin e tij origjinal. Me pikturën e At Gjergj Fishtës, dallohet lehtësisht intuita e tij përzgjedhëse, inteligjenca perëndimore, për të bukurën estetikën, autentikën, dhe rrënjët e pasionit për ngjizjen me tharmin më të yjshëm të epikut legjendar: Gjergj Fishtës. Freitag me sytë e tij si të detit të paanë, me vështrimin më të thellë se i një gruaje, me zërin e heshtur, por gjëmimtar, prek më më të lartat dhe më të thellat shqisa ”Visaret e Kombit shqiptar”. Një zgjedhje e fisnikëruar me qëllim për të përndezur ”artin shqiptar”, për të sjellë gjëmimshëm zërin pëshpëritës të epikut legjendar, për të sjellë vallen e shkronjave shqipe në altarin e gjithë pasioneve që u bashkuan dhe lindën këtë gjuhe: Gjuhën shqipe, për ta shenjtëruar në pikturën e At Gjergj Fishtës. Dhe në shenjtërimin e saj në çdo ekzistencë shqiptare duke shndërruar talentin e tij në një stuhi përkushtimi për të ruajtur idilikën e natyrës së ashpër njerëzore, të maleve tona, të “Lahutës së Malcis”, me një ceremoni adhurimi në pikturën e atij që e rilindi dhe e rikrijoi edhe njëherë ”Lahutën e Malcisë” në galerinë e pikturës së zotit Gazmend Freitag.

Pikëpamjet janë të ndryshme dhe mendimi dhe ndjesia ime nuk censuron askënd, por selekton dhe përzgjedh vetveten midis mijërave të tille. Rrjedhshmëria dhe dlirësia e stilit të pikturës, e përzgjedhjes, bukuria dhe harmonia ndërmjet pikturave, ravijëzimi dhe unifikimi i kohërave, personaliteteve në një aktualitet universal. Këto thesare të pashterura, të kulluara tingëllojnë të gjalla në Linz të Austrisë, tingëllojnë të gjalla falë Gazmendit, e shumë të këtillëve që ekzistojnë në çdo cep të planetit, që ndoshta veshët tonë ende janë të shurdhët për të zbuluar e dëgjuar piskamën e tyre therëse. Ky piktor i madh, mbledh dhe selekton, si ajo bleta nektarin e lulëve më të bukura shqiptare, korifejtë e pendës, me më të epërmet ideale të njerëzimit; mençurinë, urtësinë, burrërine, drejtësinë, bujarinë, besën, dashurinë për të mirën, të bukurën, të drejtën e të vërtetën. I rrënjosur shpirtërisht në kombin e vet zoti Gazmend, çdo gjë që ka marrë nga ky popull e ka shkrirë në tablotë e tij, me një mjeshtëri shpirtërore që kalon çdo talent tjetër duke ia sakrifikuar dhe vetëflijuar veten ardhmerisë së njerëzimit. Vetëm e ardhmja ka për ta çmuar si duhet “Pikturën” e këtij njeriu, rëndësinë e tij. Piktura dhe Kombi shqiptar janë idealet e tij për të cilat vuan, punon dhe jep frymë.

Gazmend Freitag: Gjergj Fishta, 2022
Hervorgehoben

Gazmend Freitag – Fotos von Andreas Brugger

Gazmend Freitag, Linz, 2022. © Andreas Brugger

Gazmend Freitag, Linz, 2022. © Andreas Brugger
Gazmend Freitag, Linz, 2022. © Andreas Brugger
Gazmend Freitag, Linz, 2022. © Andreas Brugge

Gazmend Freitag, Linz, 2022. © Andreas Brugger
Gazmend Freitag, Linz, 2022. © Andreas Brugger


© ANDREAS BRUGGER
Hervorgehoben

Gazmend Freitag: Gjergj Fishta

Gazmend Freitag: Gjergj Fishta, 2022  © Helmut Reitbauer

Einen besonderen Platz in meiner Kunst haben auch die Porträts von bekannten albanischen Persönlichkeiten aus dem Bereich Geschichte, Kunst und Literatur, die mich geprägt haben.

Hervorgehoben

Gazmend Freitag: BLÜTEN

Gazmend Freitag, 2022. © Andreas Brugger

Was wäre unsere Welt ohne Blüten? Einsam und leer. Denn alles, woran sich Mensch und Tier ernähren -Bäume, Sträucher, Gräser, Obst, Gemüse, Getreide, Wasserpflanzen etc. … existiert nur, weil es Blüten gibt, die zur Fortpflanzung einladen und diese ermöglichen.

Unter all diesen erblühenden Lebensformen gibt es solche, die uns Menschen dank ihrer Schönheit besonders erfreuen. Einigen von diesen widme ich in meinem neuen Projekt BLÜTEN meine Aufmerksamkeit. Ich versuche, ihr einzigartiges Wesen, ihre Eleganz, Farben, Strukturen und Beziehung zu „Artgenossen“ auf der Leinwand zu spiegeln. Warum? Weil es Freude macht. Und weil ihre natürliche Schönheit uns Menschen in schwierigen Zeiten Trost und Hoffnung schenkt.

Blumen sind die Liebesgedanken der Natur.“ Bettina von Arnim (1785 – 1859), deutsche Schriftstellerin, Schwester des Philosophen Clemens Brentano

Gazmend Freitag: Sonnenblume, 2022, Öl auf Leinwand, 80 x 80 cm
Gazmend Freitag: Mohnblumen, 2022, Öl auf Leinwand, 80 x 80 cm
Hervorgehoben

Gazmend Freitag: Shaqir Foniqi

Shaqir Foniqi, Prishtinë, 2022 © Shaqir Foniqi

Portraits of the Famous!

Great thanks for foto Shaqir Foniqi 🙏 Great people from Prishtina, Kosovë 🇽🇰♥️

Hervorgehoben

Gazmend Freitag: Arti Shqiptar

Arti Shqiptar është i madh ndërsa unë jam një piktor i vogël, por që mundohem me punën time ta përcjelli imazhin pozitiv të pikturës së bukur shqiptare. Një vend të posaçëm në artin tim, zënë portretet e personalitetëve të njohura nga arti dhe letërsia Shqiptare, të cilët kanë qenë edhe inspirim e udhërrëfyes per formimin e karrierës sime si artist: Gjergj Kastrioti, Pjetër Bogdani, Gjergj Fishta, Aleksandër Moisi, Nënë Tereza, Nexhmije Pagarusha, Havzi Nela, Martin Camaj, Ali Podrimja, Esad Mekuli, Ibrahim Kodra, Princesha Shqiptare Fevzia, Ibrahim Rugova, Bekim Fehmiu, Krist Maloki, Lasgush Poradeci, Anton Çetta e shumë e shumë të tjerë.

Hervorgehoben

Der Konsul des Kosovo trifft den Künstler Gazmend Freitag

Gazmend Freitag mit Konsul des Kosovo Mag. Isa Kosumi in der Botschaft der Republik Kosovo in Wien, 2022. © Joe Leitner

Der Konsul der Republik Kosovo in Österreich, Isa Kosumi empfing in den Räumlichkeiten des kosovarischen Konsulats, in der Botschaft der Republik Kosovo in Wien den großen albanischen Künstler Gazmend Freitag, der in Begleitung von Joe Leitner, Chefredakteur und Kulturjournalist der Press „VAKO“ nach Wien kam.

Gazmend Freitag ist ein zeitgenössischer Maler mit albanischen Wurzeln. Seine Kunst hat als Inspirationsquelle auch seine Erfahrungen als Kosovo-Albaner, die er in der Diaspora während der Balkankriege der 1990er Jahre machen musste. Dadurch teilt er das Leid der Vertreibung aus seinem Land mit vielen Flüchtlingen von heute, denn auch er musste im Jahr 1990 als Student der Rechtswissenschaften aus seiner Heimat nach Deutschland fliehen. Im Jahr 2013 absolvierte Freitag an der Universität für Kunst in Linz den Universitätslehrgang „Life Zeichnen“, der von Annelies Oberdanner geleitet wurde. Seine Biografie wurde zu einem Beispiel für die gelungene Integration einer sensiblen Künstlerpersönlichkeit mit einer überaus positiven Lebenseinstellung. Er entdeckte für sich die Kunst als Kommunikationsmitte und so teilt er seine Kunstwerke mit vielen Menschen.

Im Gespräch mit ihm konnte sich deutlich eine nostalgische Neugier hinsichtlich seiner Heimat Kosovo bemerkbar machen, die er fanatisch in sich beherbergt, zugleich hegt er in sich den brennenden Wunsch, in den kommenden Monaten in der Botschaft der Republik Kosovo in Wien für seine Landsleute seine Kunstwerke in einer Ausstellung zu präsentieren.  

Mit solchen würdevollen Menschen können das Kosovo und die Albaner stolz sein, denn mit ihrer professionellen Arbeit erweisen sie dem Land in dem sie leben und auch ihrer Heimat eine große Ehre.

Gazmend Freitag im Botschaft der Republik Kosovo in Wien, 2022. © Joe Leitner
Hervorgehoben

Konsulli i Kosovës në Austri, Kosumi priti në një takim artistin Freitag

Gazmend Freitag me Konsullin e Kosovës në Austri Isa Kosumi. Vjenë, 13. Janar 2022

«Arti është një gënjeshtër që na ndihmon të kuptojmë të vërtetën, Sepse Arti pastron nga shpirti pluhurin e jetës së përditshme» PABLO PICASSO

Vjenë, më 13. Janar 2022

Konsulli i Republikës së Kosovës në Austri, Isa Kosumi priti sot në Shërbimin konsullor të Ambasadës së Kosovës në Vjenë, artistin e madh shqiptar Gazmend Freitag shoqëruar nga Joe Leitner, Editor udhëheqës, redaktor dhe zhurnalistkulture, Press “VAKO” — Vjenë.

Gazmend Freitag është një piktor bashkëkohor me rrënjë shqiptare. Ai pikturon motive realiste në piktura shumëngjyrëshe në vaj ose portrete me laps. Me këto teknika ai përpunon dhe riprodhon kujtimet e atdheut, peizazhit dhe njerëzve të tij dhe i lidh ato me jetën e tij të sotme.

Arti i Gazmend Freitag buron edhe nga përvojat e tij si shqiptar kosovar në diasporë në kohën e luftërave ballkanike në vitet 1990. Ai ndan vuajtjen e dëbimit nga vendi i tij me refugjatët e shumtë të sotëm. Si student i drejtësisë, ai iku në Gjermani në vitin 1990. Në vitin 2013, Freitag filloi kursin universitar “Life vizatim” në Universitetin e Artit në Linz nën drejtimin e Annelies Oberdanner. Biografia e tij u bë shembull i integrimit të suksesshëm të një personaliteti të ndjeshëm artistik me një qëndrim jashtëzakonisht pozitiv ndaj jetës. Freitag zbuloi edhe artin si mjet komunikimi dhe veprat e tij i ndan me shumë njerëz.

Vepra e Gazmend Freitag përfshin portrete të shokëve të vjetër dhe të rinj. Ai gjithashtu pikturon shpesh nudo. Ati i pëlqen gjithashtu të sjellë në ekran skena të qytetit, si Linz, qendra e jetës së tij sot, apo përshtypjet e udhëtimit. Ai është veçanërisht i magjepsur nga urat që mund të kuptohen si simbole të lidhjes së tij ndërkombëtare. Ai preferon të vizatojë me laps, shkumës, bojë dhe pikturë vaji në telajo. Shumë prej veprave mishërojnë momente të bukura. Artisti pikturon në stilin e modernizmit klasik, midis impresionizmit dhe ekspresionizmit ai krijon një formë të re, bashkëkohore të realizmit. Ai me të drejtë mund të quhet një nga të mëdhenjtë e artit bashkëkohor ndërkombëtar.

Freitag është një artist që i njeh mirë sekretet e figuracionit dhe i përdor ato për të krijuar vepra të mahnitshme. Ai mund të shprehë emocionet që vëzhgon në mjedisin e tij dhe të hapë dimensione të reja stilistike. Romantizmi, idili i vendit dhe gëzimi i jetës shfaqen nga kompozimet e tij plot ngjyra.

Gjatë bisedës me te shihej lartë një kërshëri nostalgjie që ruan me fanatizëm ndaj at’dheut — Kosovës, ndërsa një dëshirë të zjarrtë ka që në muajët në vijim të Ekspozoj një Ekspozitë për bashkëatdhetarët në Ambasaden e Kosovës në Vjenë.

Me njerëz të tillë të dinjitetshëm duhet krenohet Kosova dhe shqiptaria sepse ata me punën e tyre profesionale i bëjnë nder vendit ku veprojnë dhe atdheut!

ISA KOSUMI

Hervorgehoben

Gazmend Freitag: Nude painting

Gazmend Freitag in the front of his painting, 2021. © Johann Traunwieser

Piktura erotike e Gazmend Freitag plot harmoni e respekt

Piktori i njohur shqiptar Gazmend Freitag na sjellë pikturën erotike. Lakuriqësia hyri në botën e artit që në shekuli i XV-të, por është artisti Gazmend Freitag, i cili me përkushtimin artistik, në shekullin e XXI na i kujton veprat madhore të artit botëror, e gjithsesi edhe gjeniun Michelangelo, shkruan MekuliPress.com

Piktura erotike e z. Freitag është sikurse ajo poezia e këndshme që të bënë të merr me vete në botën e saj. Pikturat e tij janë në stilin modern dhe karakterizohen nga një akademikizëm cilësorë dhe një butësi fragjile. Ngjyrat janë plot përshkrim dhe flasin shumë për gëzimin, lumturinë, kënaqësinë, harmoninë dhe për ndjenjat e njeriut në përgjithësi, vlerëson MekuliPress.

Prodhimet artistike të artistit shqiptar nga Kosova, që jeton dhe vepron në Austri, janë të pranueshme jo vetëm për artëdashësit e për publikun austriak, gjerman, francezë, norvegjez por edhe për atë shqiptar. Piktori me famë ndërkombëtare, nderon hapsirën tonë publike me pikturat erotike, sepse artisti vlerëson se erotika, si natyrorja e njeriut, mirëkuptohet, pranohet dhe është vlerë kulturore edhe për botën shqiptare, dhe se bota shqiptare di të konsumoj, dhe ka aftësi të kuptoj se erotika mund, dhe duhet, të ndahet nga pornografia.

Piktura erotike e artistit shqiptar fsheh mjeshtërisht, dhe me plot respekt, aktin seksual përmes artit. Në të gjitha pikturat trupi i zhveshur shpërfaqet si një objekt estetik i humanes. Piktura erotike e tij ka harmoni, drejtëpeshim, ku lakuriqësinë e trajton me respekt dhe si dicka të shnejtë për individin.

Gazmend Freitag: The red bed, 2014, oil on canvas, 100 x 120 cm
Gazmend Freitag: The red bed, 2014, oil on canvas, 100 x 120 cm
Gazmend Freitag: “Expectation”, 2013, oil on canvas, 100 x 80 cm
Gazmend Freitag: Nu, 2011, oil on canvas, 100 x 100 cm
Gazmend Freitag: Die Grünen Strümpfe, 2012, oil on canvas, 100 x 100 cm
Gazmend Freitag: Nude standing, 2012, oil on canvas, 100 x 80 cm
Gazmend Freitag: Sonjuschka, 2020, oil on canvas, 100 x 100 cm
Gazmend Freitag: Margarethe, 2012, oil on canvas, 140 x 120 cm. Private Collection!
Gazmend Freitag: Nu avec livre , 2012, oil on canvas, 80 x 80 cm
Gazmend Freitag: Katie, 2007, oil on canvas, 90 x 70 cm

Hervorgehoben

Gazmend Freitag – Künstlerischer Lebenslauf

Gazmend Freitag © Land OÖ / Mayrhofer

Gazmend Freitag – Künstlerischer Lebenslauf

geboren 1968 in Pataçan i PoshtëmKosovo

2013/14 Aktzeichnen als Universitätslehrgang bei Annelies Oberdanner an der Kunstuniversität Linz

Einzelausstellungen

2021 Altes Rathaus Linz, MEIN LINZ

2019 Seniorenzentrum Franz Hillinger, Linz

2018 Galerie Strandgut, Linz

2016 Live-Painting (küssende Paare) „Der Kunstraum in den Ringstrassen Galerien“, Wien

2015 SVA Kunstplatz, Wien

2014 ART.Wallensteinplatz bilder.worte.töne, Osteria Allora, Wien

2013 Galerie–Halle, Linz

Gemeinschaftsausstellungen

2021 Virtuelle Ausstellung WISSEN & SCHAFFEN, Kunstsammlung Thurnhofer, Wien 

         Virtuelle Ausstellung MEINUNG & URTEIL, Kunstsammlung Thurnhofer, Wien 

2019 Teilnahme an der ART Salzburg Contemporary, Salzburg

         Galerie ARTINNOVATION Innsbruck (GA)

2018 Teilnahme an der ART Salzburg Contemporary, Salzburg

          Werkpräsentation „Der Kunstraum in den Ringstrassen Galerien“, Wien

2017 Multikulti-Award, Kunstwerkstätte Ehweiner, Wien

         Albanische Botschaft, Wien

         1 „Variable Kompetenzkünstlerausstellung 2017“, Palais Palffy, Wien

         SPRING pop-up – BIENNALE AUSTRIA, Wien

2016 Albanische Botschaft, Wien

         Tanzschule Roman E. Svabek, Wien

         Werkpräsentation „Der Kunstraum in den Ringstrassen Galerien“, Wien

         Kunst im Xi, Xi Cafe & Bar, Wien

2015 Mitwirkung beim Charity-Projekt „A Sign for Humanity“, Traiskirchen

         ART.SALON 2015 in der Galerie Artopia, Wien

         Seed Design, Wien

         Albanische Botschaft, Wien

         „Imagine…“ Artspace des Restaurant ¡Bebop!, Wien

         Benefizabend zu Gunsten des Wiener Tierschutzvereins, Hotel Hillinger, Wien

2014 Tagebuchtage, Erinnerungen an schöne Momente, Offspace Club International C.I., Wien

         Galerie des slowakischen Rundfunks, Bratislava

         Tanzschule Roman E. Svabek, Wien

         Teilnahme an der 1st Biennale of Creativity, Verona, Italien

2013 European Art Fest, Linz

         Kunst für alle – Kunst braucht Öffentlichkeit, KVH, Wien

         „Der Kunstraum in den Ringstrassen Galerien“, Wien

         Café Kronberg, Scharten OÖ

2008 Atrium, Bad Schallerbach

         Ausstellung bei der Peuerbacher Messe, Peuerbach

Öffentliche Sammlungen und Museen

Werke von Gazmend Freitag finden sich unter anderem in der Kunstsammlung des Landes Oberösterreich, im NORDICO Museum der Stadt Linz, Seniorenzentrum Franz Hillinger, Linz sowie in privaten Sammlungen.

NORDICO Stadtmuseum Linz

Seniorenzentrum Franz Hillinger Linz

die KUNSTSAMMLUNG des Landes OÖ

        

Hervorgehoben

Eine Grafik von Gazmend Freitag in die KUNSTSAMMLUNG des Landes Oberösterreich

Gazmend Freitag, die KUNSTSAMMLUNG des Landes Oberösterreich, 19.11.2021

Es ist schon mal der Anfang gemacht! Ich freue mich mit meinem Werk Teil des zeitgenössischen künstlerischen Lebens Oberösterreichs zu sein. Vielen herzlichen Dank an die KUNSTSAMMLUNG des Landes Oberösterreich und die Ankaufsjury des Landes Oberösterreich. Vielen Dank auch an unseren lieben Landeshauptmann Mag. Thomas Stelzer!

Hervorgehoben

Neues Rathaus Linz – Gazmend Freitag

Gazmend Freitag beim ausmalen der neuen Gebäuden im Stadtplan, Neues Rathaus der Stadt Linz, 17.11.2021

Hervorgehoben

Gazmend Freitag: Das Portrait

Gazmend Freitag beim porträtieren von Erika Auer, Seniorenheim Franz Hillinger Linz, 2019.

© Andrea Stopper

Sir Winston Churchill meinte einmal….

Wer Porträtisten verärgert, muss damit rechnen, ähnlich gemalt zu werden.

Nun, beim Porträtisten Gazmend Freitag braucht man diese Angst nicht zu haben, er lässt Kritik zu und ist durch seine Neigung zur natürlichen Darstellung des Menschen und der Natur, möglicherweise gar nicht in der Lage, das Porträt nicht als Abbild zu schaffen. Freitag liebt die Menschen und das wiederspiegelt sich in seinen zahlreichen, bisher geschaffenen, Porträts. Die Porträtmalerei ist nach meinem Ermessen, eine der schwierigsten Aufgaben in der bildenden Kunst und wurde leider durch die moderne Fototechnik in den Hintergrund gedrängt. Eine üble Sache, wie ich meine, denn Nichts, rein gar Nichts, kann das Erleben einer erforderlichen Sitzung und nahen Begegnung mit dem Künstler ersetzen.

Konsulent Adolf Öhler

im November 2021

Hervorgehoben

Karin Hörzing – Portrait

Gazmend Freitag: Karin Hörzing, 2021, Bleistift mit Tusche laviert auf Papier, 59,4 x 42 cm

Hervorgehoben

Vajza shqiptare në sytë e artistit të madh

Gazmend Freitag, artist shqiptar i vlerësuar dhe i pranuar nga akademia e arteve në rrafshin ndërkombëtar, pos që na sjellë prodhime të këndshme, provokative, qortuese e shumëdimenzionale artisitike, ai në publik sjellë edhe prodhime me motive historike, kulturore e sociale të karakterit kombëtar shqiptar.

Këto prodhime me vlera të larta artisike kanë një “gjuhë” të kuptueshme dhe komunikojnë lehtësisht me publikun kombëtar dhe atë ndërkombëtar, shkruan MekuliPress.com.

Portreti i shqiptares e re nga Kosova, apo siq e quan artisti i madh “Kosovarja e re”, është portretizuar me laps. Kjo vajzë e re shikon diku larg në distancë, metaforikisht: ajo shikon drejt të ardhmës. Në fytyrën e saj shprehen pyetjet: Si do të duket e ardhmja për mua, për familjen time, për miqët e mi? Çfarë do i sjellë ajo mëmëdheut tim?/MekuliPress/

Gazmend Freitag: Xhezide Selimi, 2021, laps në letër, 59,4 x 42 cm © Koleksion Privat!

 © MekuliPress
Hervorgehoben

Gazmend Freitag: Portreti i kosovares së re

Kosovarja e re shikon larg në distancë, metaforikisht: ajo shikon drejt të ardhmës. Në fytyrën e saj paraqiten pyetjet: Si do të duket e ardhmja për mua, për familjen time, për miqët e mi? Çfarë do i sjellë ajo mëmëdheut tim?

VIDEO

Hervorgehoben

Gazmend Freitag: Portreti i Xhezide Selimit

Gazmend Freitag: Xhezide Selimi, 2021, laps në letër, 59,4 x 42 cm © Koleksion Privat!

Hervorgehoben

Xhezide Selimi 

Gazmend Freitag: Xhezide Selimi, 2021

Hervorgehoben

Portrait einer jungen Kosovarin

Gazmend Freitag: Portrait einer jungen Kosovarin © Helmut Reitbauer

Die junge Kosovarin schaut in die Ferne, metaphorisch: sie blickt in die Zukunft. Fragen stehen in ihrem Gesicht: Wie geht es mit mir, meiner Familie und meinen Freunden weiter? Was bringt die Zukunft meiner Heimat?

VIDEO

Hervorgehoben

Gazmend Freitag: Portraits

Die Hauptgesichtszüge einzufangen, die Aura wiederzugeben und die richtige Stimmung ins Bild zu bringen- diese Mischung macht es spannend, Menschen zu zeichnen. Meine Portraits sind realistisch bis künstlerisch-realistisch. Ich betone gerne spezifische Merkmale.

In meiner Kunst gibt es also zwei Seiten−den Portraitzeichner, der versucht, das Modell so wiederzugeben, wie er es vor sich hat. Und den Künstler, der sich die Freiheit nimmt, einige Details zu ändern oder andere Stile auszuprobieren.

Wie wär’s mit einem eigenem Porträt?

Dann lassen Sie mir bitte ein Foto zukommen. Wichtig ist, dass die Gesichtszüge gut zu erkennen sind.

Sie können mir die Fotos per E-Mail: admi@gazmendfreitag.net zusenden.

Ein Portrait in Bleistift im Format 42 x 59,4 cm kostet 500 EURO.

Das Portrait gehört dann Ihnen, die Copyrights bleiben aber beim Künstler.

Hervorgehoben

Gazmend Freitag: Thomas Stelzer!

Gazmend Freitag mit Landeshauptmann von Oberösterreich Thomas Stelzer!

© Land OÖ / Mayrhofer

Prominente in meiner Kunst

Ich freue mich, dass ich unserem Landeshauptmann Thomas Stelzer sein Porträt im Oberösterreichischen Landhaus in Linz zeigen konnte. Wie man sieht, hat er sich auch sehr darüber gefreut.

Thomas Stelzer 

Lieber Gazmend Freitag, ein herzliches Dankeschön für das gemalte Porträt. Es freut mich, dass wir mit dir einen großartigen Künstler in unserem Bundesland haben. Der gebürtig aus Albanien stammende Porträt- und Landschaftsmaler lebt und arbeitet seit 2004 in Linz.

Hervorgehoben

Gazmend Freitag: Tips Zeitung

Gazmend Freitag: Tips Zeitung, 16.09.2021

Hervorgehoben

Gazmend Freitag: Landeshauptmann von Oberösterreich Thomas Stelzer!

Gazmend Freitag © Land OÖ / Mayrhofer

Gazmend Freitag: Thomas Stelzer, 2021, Bleistift auf Papier, 59,4 x 42 cm © Helmut Reitbauer

Hervorgehoben

Gazmend Freitag: Ali Podrimja

Ali Podrimja wurde 1942 in Gjakova im westlichen Kosova geboren und starb 2012 während der Teilnahme an einem Literaturfestival in Frankreich. Nach einem Studium der albanischen Sprache und Literatur arbeitete er als Journalist und Verlagslektor. Der große Melancholiker, der in seinen Gedichten auf Elemente der mündlich überlieferten albanischen Volkspoesie zurückgreift, wird mit gutem Recht zu den bedeutendsten Lyrikern der europäischen Gegenwartsliteratur gezählt.

Hervorgehoben

Gazmend Freitag: Havzi Nela

Me madhështinë e shpirtit dhe të penelit tuaj ju keni pikturuar një njeri si: Havzi Nela, i cili mbart mbi vete, jetën dhe fatin e mijëra jetëve

ASIE DUKA

I nderuar Zoti Freitag, i nderuar artist, më lejoni të shpreh mendimin tim, për pikturën tuaj në përgjithësi dhe veçanërisht për pikturën e fundit që ju keni realizuar për dëshmorin e demokracisë shqiptare, për të flijuarin për të përhapur dije dhe kulturë, i cili u dënua me varje nga përbindëshat e diktaturës shqiptare!

Askush si ju zoti Gazmend Freitag, nuk i ka pasqyruar në tablo, tmerret e kobshme, tē asaj kohe të përbindshme dhe mostrash që vrasin intelektualë të pafajshëm, që këpusin fijet e inteligjencës që lartësojnë një komb. Ju z. Freitag i jepni jetë dhe frymë, i jepni përjetesi duke e nxjerrë nga errësirat e harresës, duke e mëkuar me përfytyrim, duke e njerrë në dritë drithëronjëse, përmes penelit, dorës dhe mendjes suaj, dhe sidomos shpirtit tuaj selektiv dhe përzgjedhēs. Ju sot jeni piktor që nuk njiheni mjaftueshëm në krahasim me atë vizualitet që shpalosni, ndoshta i nënshtruar nga harrimi dhe mospërfillja… Zēri i atyre tablove, i atyre jetëve që ju i mëkoni me shpirt përjetësie, thërret unshëm të dëgjohet jehona e tyre, të ndryshohet korsia e kohës që pret tē vdesin talentët, për tu shpallur të tillë… Pikturat tuaja janë të gjithëkohëshme, me personazhe të spikatur që ju vetëshpallin “Artist”. Arti juaj prodhon me dashuri larminë e figurave vetmohuese e sakrifikuese për njerëzimin, këtu qëndron së pari madhështia e penelit tuaj.

Ju dini ti jepni simbolikë dhe përfaqësim rrënjëve prej nga vini, planetit në të cilin jemi mysafirë, dhe personazhëve më përfaqësonjëse, e më të vyer që ne përulemi me nderim dhe përkushtim shpirtëror, para madhështisë së tyre përfaqësonjëse të Kombit shqiptar dhe mbarë botës. Ju z. Freitag ia keni kushtuar jetën, këtyre jetëve njerëzore, që kalojnë në altarin më të lartë të epokave, këtyre Titanëve të veprimit e mendimit botëror. Sot ndoshta ju jeni tē pakonsideruar nga bashkëkohesit… por koha dhe jeta kanë treguar të kundërtën për të gjithë ato Piktorë, artistë, elitarë që  janë shpallur “Të mëdhenj”.

Me madhështinë e shpirtit dhe të penelit tuaj ju keni pikturuar një njeri si: Havzi Nela, i cili mbart mbi vete, jetën dhe fatin e mijëra jetëve. Një artist i përkushtuar si ju z. Freitag, që harron vetveten… Askush deri më sot nuk ka realizuar diçka të vyer, pa u mbyllur në studio, pa u përkushtuar, pa u vetmohuar.

Jam e bindur që piktura dhe puna juaj do zërë vendin që meriton në altarin e gjithkohjes.

Uroj që sytë dhe mendja e elitave dhe kritikëve, të vëzhgojnë, të analizojnë dhe të gjykojnë mbi këtë frymë dhe djersë që derdhet mbi pëlhurë, për hir të njerëzimit, pa pritur asgjë në këmbim veç mirënjohjes.

Hervorgehoben

Gazmend Freitag: Havzi Nela

USA Albanian Society:

Miku ynë piktori i nderuar Gazmend Freitag, që jeton dhe vepron në Linz të Austrisë, ka marrë shkas nga persekutimi makabër që regjimi komunist shqiptar i ka bërë mësuesit Havzi Nela të cilin e ka ndarë nga nxënësit dhe e ka ekzekutuar në mënyrë të mënxyrshme dhe çnjerëzore, pak kohë para se të shembej regjimi komunist në Shqipëri, dhe i ka bërë disa portrete këtij martiri të demokracisë shqiptare.

Hervorgehoben

Mein Kommentar zur Video #linzistlinz

Gazmend Freitag © Baron Josef Pfisterer

Na ja, so ist Linz gar nicht, und ein bisschen rassistisch, wie da gesagt wird, ist es auch nicht. Ich lebe in Linz seit 2009 und meine Erfahrung und meine Auseinandersetzung mit der Stadt sind durchwegs positiv.

Hervorgehoben

Gazmend Freitag, mit Tochter Miranda

Gazmend Freitag mit Tochter Miranda bei der Vernissage „Mein Linz“ im Alten Rathaus in Linz..12.07.2021 © Robert Rieger

MEIN BEZIRK

Hervorgehoben

Eisenbahnbrücke in Linz – Gazmend Freitag

Gazmend Freitag vor seinem Bild bei der Ausstellung „Mein Linz“ im Alten Rathaus in Linz, 12.07.2021. © Robert Rieger

EIN BILD FÜR DIE EWIGKEIT – DIE ALTE EISENBAHNBRÜCKE IN LINZ!

Gazmend Freitag, der aus dem Albanischen Kosovo stammende bekannte internationale Maler, lebt und arbeitet seit einigen Jahren in Linz. Das Thema „Brücken“ hat ihn von jeher fasziniert und nimmt in seinem künstlerischen Schaffen eine wichtige Position ein.

Brücken haben für mich etwas Verbindendes. Jede Brücke, die abgetragen wird, hinterlässt eine Lücke, die nie wieder ganz gefüllt werden kann“, so Freitag.

War es doch für den Künstler ein wichtiges Anliegen, die bald 116 Jahre alte historische Eisenbahnbrücke in Linz, die wegen ihres schlechten Zustandes abgetragen ist und durch ein neues Bauwerk ersetzt wird, in einem Gemälde zu verewigen und zumindest auf der Leinwand für die Nachwelt festzuhalten. Im Februar 2016, kurz vor der Sperre, fertigte Gazmend Freitag bereits die ersten Skizzen an. Nun hat er das Hauptwerk, ein großes Ölgemälde der alten Eisen-Lady, vollendet. Es ist zu hoffen, dass dieses wunderbare Bild bald einen interessierten Käufer findet!

Hervorgehoben

Gazmend Freitag – Ich mal mir die Welt

Gazmend Freitag: Ich mal mir die Welt, 2021, Bleistift mit Tusche laviert auf Papier, 87 x 62 cm

Der Künstler in seinem Atelier weiß nicht, dass er eigentlich im Lockdown ist. Alles ist wie sonst- die Leinwand, die Farben, die Linien. Wie immer macht das Malen Freude und durch das offene Fenster dringen die Geräusche der Außenwelt─ Vögel, Autos, Menschenstimmen. Aber etwas ist anders− seit neuestem begegnet er immer wieder seinem eigenen Ich und er beginnt zu glauben, dass er vielleicht der einzige und letzte Mensch auf der Welt ist. Und so zaubert er sich eine Eva herbei, die einen albanischen Namen trägt, denn da kommt er her, aus dem Kosovo, und die Frauen der Kindheit und Jugend begleiten ihn auch hier, in der neuen Heimat. Weil ihm dieses Zaubern gefällt, bringt er auch den Himmel in sein Studio und ein paar Autos, in denen niemand sitzt oder irgendwohin fährt. Eines Morgens, beim Tee trinken, stellt er sich vor wie es wäre, eine Katze an seiner Seite zu haben. Nicht, dass er ein Liebhaber von Haustieren ist. Aber es könnte sein, dass seine Muse ihn eines Tages verlässt. Und was würde er dann tun, alleine in seiner Atelier, ohne das abendliche Treffen mit Freunden bei einem Glas Wein im Cafe gegenüber? Oder das Schlendern durch die Straßen seiner Stadt, wo die Menschen freundlich sind und ihn kennen und auf seine letzte Ausstellung ansprechen? Gesagt getan, meint der Künstler, und malt sich ein Kätzchen, das ihm bei der Arbeit zusieht und abends auf seinem Schoß liegt und schnurrt. Als dann um Ostern herum noch ein Hase erscheint und ein paar Eier mitbringt, weiß er, dass er tatsächlich ein Künstler ist. Denn er zaubert sich überall und aus allem eine freudige und schöne Welt, selbst unter der Herrschaft der ungnädigen Göttin Corona, die gerade den ganzen Planeten in ihrer winzigen Hand gefangen hält.

Hervorgehoben

Gazmend Freitag hapi ekspoziten „Linzi im“ në Linz të Austrisë

Gazmend Freitag,12.07.2021  © Robert Rieger

Gazmend Freitag e hapi me 12. 07. 2021 në atrium të bashkisë së vjetër të qytetit të Linzit ekspoziten e tij me titull „Linzi im“. Hapjen solmne e bëri kryebashkiaku i Linzit z. Klaus Luger.  Të pranishëm ishin edhe drejtori i kulturës dhe arsimit dr. Julius Stieber, shefi i revisrës „Oberösterreich“ z. Johannes Kahr, galeristi i mirnjohur nga Vjena z. Hubert Thurnhofer, Dr. Sabedin Mustafa si dhe shumë adhurues tjerë të artit.

Aty u eksponuan njëzet piktura, shumica prej tyre eksponate në vaj me motive të pejsazheve nga qyteti i Linzit. Me këtë ekspozitë shprehi dashurinë time artistike ndaj pejsazheve të natyrës, arkitekturës si dhe banorëve të dashur ku unë jetoj dhe veproj mbi një dekad.„ – thot piktori.

Hapja e ekspozites ishte plotë emocione mbreslënëse me përjetimin e ngjyrave të bukura të pikturave si dhe ambientit miqësor që mbretrëoj. Piktori ynë me imazhin e tij pozitiv është një ambasador i vërtetë i botës shqiptare.

Izri Rexha

MEIN LINZ

Hervorgehoben

Gazmend Freitag hapi ekspoziten „Linzi im“ në Linz të Austrisë

Gazmend Freitag, Klaus Luger, 12.07.2021  © Robert Rieger

Gazmend Freitag e hapi me 12. 07. 2021 në atrium të bashkisë së vjetër të qytetit të Linzit ekspoziten e tij me titull „Linzi im“. Hapjen solmne e bëri kryebashkiaku i Linzit z. Klaus Luger.  Të pranishëm ishin edhe drejtori i kulturës dhe arsimit dr. Julius Stieber, shefi i revisrës „Oberösterreich“ z. Johannes Kahr, galeristi i mirnjohur nga Vjena z. Hubert Thurnhofer si dhe shumë adhurues tjerë të artit.

Aty u eksponuan njëzet piktura, shumica prej tyre eksponate në vaj me motive të pejsazheve nga qyteti i Linzit. Me këtë ekspozitë shprehi dashurinë time artistike ndaj pejsazheve të natyrës, arkitekturës si dhe banorëve të dashur ku unë jetoj dhe veproj mbi një dekad.„ – thot piktori.

Hapja e ekspozites ishte plotë emocione mbreslënëse me përjetimin e ngjyrave të bukura të pikturave si dhe ambientit miqësor që mbretrëoj. Piktori ynë me imazhin e tij pozitiv është një ambasador i vërtetë i botës shqiptare.

Izri Rexha

MEIN LINZ

Gazmend Freitag, Klaus Luger, 12.07.2021 © Baron Josef Pfisterer
Dr. Xhymret Skenderi me publik shqiptar, 12.07.2021  © Baron Josef Pfisterer

Hervorgehoben

Ekspozita „Linzi im“ – Gazmend Freitag

Gazmend Freitag me Kryetarin e Bashkisë së Linz-it Klaus Luger © Wolfgang Kunasz-Herzig

Parathënie nga Klaus Luger, Kryetarit të Bashkisë së Linz-it me rastin e ekspozitës „Mein Linz“ të Gazmend Freitag në sallën e Shtëpisë së Bashkisë së Vjetër

Piktor nga pasioni

Si një kozmopolit e vlerëson piktori me origjinë shqiptare Gazmend Freitag qytetin e tij „të birësuar“ Linz-in, ku ai jeton dhe punon për dhjetë vjet tani. Frymëzuar nga arkitektuara interesante, mirëdashja e njerëzve, lagja e tij e banimit “Alturfahr” dhe peizazhi i bukur përgjatë Danubit janë krijuar tani më 20 vepra, të cilat do të prezantohen në një ekspozitë në Shtëpinë e Vjetër të Bashkisë. Nisur nga ura e vjetër hekuridhore e gjer tek Qendra e Seniorëve “Franz Hillinger”, ku edhe është mbajtur ekspozita e tij e fundit, gjithçka mund të shihet.

Përshtypjet e qytetit tonë jetues nuk mund të kapeshin më mirë. Për aq më tepër më gëzon, që artisti tanimë, me projektin e tij më të ri i ka shpallur qytetit dashurinë e tij artistike. Me rastin e pjesëmarrjes së tij në 1st Biennale of Creativity në Veronë në vitin 2014 ky piktor i portreteve, peisazheve dhe akteve ka arritur famë ndërkombëtare. Në këtë kuptim unë i uroj shumë sukses në veprimtarinë e tij të ardhme.

Klaus Luger

Kryetar i Bashkisë Linz, Kryeqytetit të Landit

Vernisazhi në Altes Rathaus Linz

12. Korrik 2021  ora 19.00
Hapja: Kryetar i Bashkisë Linz Klaus Luger
Kurator: Konsulent Adolf Öhler

Hauptplatz 1 | 4020 Linz, AUSTRI

ÜBERSETZT VON: VALBONA REINMÜLLER

www.gazmendfreitag.com

Hervorgehoben

Gazmend Freitag – Mein Linz

Herzliche Einladung zur Ausstellungseröffnung

Gazmend Freitag – Mein Linz

Eine künstlerische Liebeserklärung an die Stadt

Vernissage  

Montag, 12. Juli 2021, 19.00 Uhr

Altes Rathaus, Erdgeschoss, Foyer
Hauptplatz 1 | 4020 Linz

Eröffnung

Bürgermeister Klaus Luger

Kurator: Konsulent Adolf Öhler

Als geselliger und weltoffener Mensch schätzt der albanische Kunstmaler Gazmend Freitag seine „adoptierte“ Heimatstadt Linz, in der er seit 2010 lebt und arbeitet und die für ihn eine Quelle für seine Kreativität geworden ist.

Sein neuestes Projekt MEIN LINZ ist inspiriert von der interessanten Architektur der Stadt, der Freundlichkeit der Menschen, seinem Wohnbezirk Alturfahr und der wunderschönen Landschaft entlang der Donau. Daraus sind mittlerweile 20 Werke entstanden, die bis 25. Juli gezeigt werden.

Ausstellungsdauer: 12. – 25. Juli 2021
Öffnungszeiten:

Mo – Fr: 07 – 18 Uhr

Hervorgehoben

Gazmend Freitag: Bebe Rexha

Gazmend Freitag. Bebe Rexha, 2021

Çfarë e motivon një artist të vizatojë portrete të figurave historike?

Magjepsja dhe respekti, thotë piktori Gazmend Freitag, i cili realizon portrete të të suksesshmëve, të guximtarëve, të mirëve, krijuesve shqiptarë kudo në botë.

Poetët, luftëtarët dhe studiuesit që janë thelbësorë për popullin shqiptar dhe vetë-imazhin e tyre zënë një vend të veçantë në zemrën e artistit dhe koleksionit të tij që është vazhdimisht në zgjerim.

Piktori shqiptar me famë ndërkombëtare, Gazmend Freitag, i cili jeton e vepron në Austri, ka lindur në Republikën e Kosovës më 1968-ën, pas fillimit të studimeve në Fakultetin e Drejtësisë në Prishtinë, u zhvendos në Gjermani dhe që prej vitit 2004 ushtron aktivitetin e tij artistik në Linz të Austrisë, ku dhe kreu studimet në degën e Nudos në Universitetin e Arteve. Gazmendi u bë i njohur ndërkombëtarisht me pjesëmarrjen e tij në Biennalin e parë në Verona, Itali, 2014.

Gazmend Freitag: Bebe Rexha, 2021
Hervorgehoben

Portrete të figurave historike shqiptare nga piktori Gazmend Freitag

Çfarë e motivon një artist të vizatojë portrete të figurave historike?

Magjepsja dhe respekti, thotë piktori Gazmend Freitag, i cili realizon portete të të suksesshmëve, të guximtarëve, të mirëve, krijuesve shiptarë kudo në botë.

Poetët, luftëtarët dhe studiuesit që janë thelbësorë për popullin shqiptar dhe vetë-imazhin e tyre zënë një vend të veçantë në zemrën e artistit dhe koleksionit të tij që është vazhdimisht në zgjerim.

Piktori shqiptar me famë ndërkombëtare, Gazmend Freitag, i cili jeton e vepron në Austri, ka lindur në Republikën e Kosovës më 1968-ën, pas fillimit të studimeve në Fakultetin e Drejtësisë në Prishtinë, u zhvendos në Gjermani dhe që prej vitit 2004 ushtron aktivitetin e tij artistik në Linz të Austrisë, ku dhe kreu studimet në degën e Nudos në Universitetin e Arteve. Gazmendi u bë i njohur ndërkombëtarisht me pjesëmarrjen e tij në Biennalin e parë në Verona, Itali, 2014.

Hervorgehoben

Albanische Prominente – Gazmend Freitag

Portraits: Celebrities

Faszination und Respekt – Albanische Prominente in der Porträtkunst des Malers Gazmend Freitag

Was motiviert einen Künstler, Portraits von historischen Persönlichkeiten zu zeichnen? Faszination und Respekt, meint der Maler Gazmend Freitag, dessen Portfolio die Erfolgreichen, Mutigen, Gütigen, Kreativen und Schönen der Welt feiert. Einen besonderen Platz im Herzen des Künstlers und seiner sich ständig erweiternden Sammlung nehmen die für das albanische Volk und ihr Selbstverständnis wesentlichen Dichter, Kämpfer und Gelehrten ein.

Gazmend Freitag: Albanische Prominente
Gazmend Freitag: Albanische Prominente
Hervorgehoben

Porträt der Präsidentin des Kosovo Vjosa Osmani

Gazmend Freitag ehrt die neue Präsidentin des Kosovo mit einem Porträt

Die 38 jährige Juristin Vjosa Osmani-Sadriu ist seit April 2021 Präsidentin der Republik Kosovo, die 2008 ihre Unabhängigkeit von Serbien erklärte. Sie gilt als die wohl erfolgreichste Politikerin ihres Landes. Unter anderem hat sie die kosovarische Verfassung mit entworfen und vertrat den Kosovo 2009 erfolgreich vor dem Internationalen Gerichtshof in Den Haag. Viele sehen in ihr eine Chance, die Rolle der Frau in der albanischen Gesellschaft zu verbessern und die Gleichberechtigung als politische und wirtschaftliche Realität voranzubringen.

Mit diesem Porträt möchte der Linzer Maler Gazmend Freitag, der aus dem Kosovo stammt,  ihr gratulieren und seinen Respekt ausdrücken.

Kurse mit Gazmend Freitag

Kursort:       Obermüller-Farbengroßmarkt

Gewerbepark 34

4040 Linz/Urfahr, 3. Stock

„Bevor man einige Linien mit Bleistift zu zeichnen lernt, kann man nicht mit Farben malen“.

   GAZMEND FREITAG

Sehen Sie das Besondere in Alltagsgegenständen! Nur mit Papier und Bleistift ausgestattet kann man einzigartige Stillleben-Kunstwerke erschaffen! Unser neuer Kursleiter Hr. Gazmend Freitag steht mit seinem Wissen zur Verfügung und freut sich auf die Zusammenarbeit mit Ihnen. Lassen Sie sich auf das Farbenspiel und den Zauber eines Bleistifts – Kunstwerk ein.

Arbeitsmaterial: 1 Block (z.B. Fine Grain-Heavyweight von Daler Rowney), Bleistifte (z.B. Fine Art Graphite Pencils 6 Stück von Brevilliers), 1 Radiergummi und ein Spitzer

Alle benötigten Artikel sind in unserem Geschäft erhältlich!

Bitte Öffnungszeiten beachten!         

Mo-Fr 08:30 – 18:00

Sa       08:30 – 12:00

Für den Erstbedarf und während der gesamten Dauer des Kurses erhalten Sie in unseren Geschäften –15% (ausgenommen Aktionen, Literatur, Autolacke und Gutscheinkauf). 

Gerne können Sie sich per Email unter obermueller@farbengrossmarkt.at oder telefonisch unter 0732/ 73 23 03-11 zu einem unserer Kurse oder Seminare anmelden!

Wir bitten um Ihre Einzahlung bis spätestens … Die Zahlungsbestätigung bitte beim ersten Kurs mitbringen! Eine Zahlung vor Ort ist ebenfalls möglich.

Bis zu 7 Tage vor Kursbeginn kann Ihre Anmeldung kostenlos storniert werden. Bei nicht rechtzeitiger Stornierung wird eine Stornogebühr von 30% des Teilnahmebetrages verrechnet. Bei Stornierung am Tag des Kursbeginns bzw. nach Beginn und bei Nichterscheinen zum Kursbeginn wird der komplette Kursbeitrag fällig. Es ist jedoch möglich, bis zum Kursbeginn einen Ersatzteilnehmer zu stellen. Muss ein Kurs aus organisatorischen Gründen abgesagt werden, erfolgt eine abzugsfreie Rückerstattung von bereits eingezahlten Kursbeiträgen. Ein weitergehender Schadensersatzanspruch ist ausgeschlossen. Wir bitten Sie für diese Maßnahmen um Ihr Verständnis.

Gazmend Freitag und das Team von Obermüller wünscht Ihnen viel Freude bei diesem Kurs.

Kontoverbindung: IBAN AT82 1860 0000 1071 7080, Kursverwaltung Ernestine Obermüller

Art Perspective

Jeto me art. Jeto me ne.

Mein Linz

Linz - meine Stadt

Mon site officiel / My official website

Venez parler de tout ce dont vous avez envie avec moi. Donnez vos opinions en toute liberté. Laissez vos commentaires. Je vous attends nombreuses et nombreux !!! / Translation in English for people who don't speak French : come to speak about all you want with me. Give your opinions with complete freedom. Leave your comments. I await you many and many !!!

Rudina Hoxha, journalist

Writing is the possibility to make an impact to the society

#KUNST

kunstbasiert forschen - künstlerisch - gegenwartskunst

The Unfathomable Artist

Art Blogging Infinitum

MuseumsGlück

Ein Blog rund um digitale Projekte in Museen

Japanese Artistic Tour

Lenka Klimešová

Artemisia

Kunst und Feminismus

simple Ula

I want to be rich. Rich in love, rich in health, rich in laughter, rich in adventure and rich in knowledge. You?

meerschweinchenreport

Das Satireweblog zur (fast) gleichnamigen Radiosendung.

%d Bloggern gefällt das: