Alle Beiträge, die unter Grafiken gespeichert wurden

Gazmend Freitag – retrospektivë e vogël në Vjenë!

Gazmend Freitag para pikturës së tij „Der Schwarze Hut“ në galerinë „Der Kunstraum in den Ringstrassen Galerien“ në Vjenë. Photo: Keti Berisha   Koleksionistë të artit vini re! Që nga 2. Nëntori 2017, artisti Gazmend Freitag nga qyteti Linz i Austrisë, me origjinë nga Kosova, është përsëri i përfaqësuar me tri vepra të tij të formatit të madh në galerinë ekskluzive në qendër të qytetit të Vjenës „Der Kunstraum in den Ringstrassen Galerien“  të Hubert Thurnhofer-it. Bëhet fjalë me këtë rast për dy piktura me vaj të cilat datojnë nga viti 2012 „Akt stehend“ dhe „Der Schwarze Hut“ si dhe „Adler“ krijuar në vitin 2015. Këto piktura përfaqësojnë si komponentën e ndjeshme erotike në punën e piktorit të gjithanshëm, ashtu edhe predikimin e tij për mitologjinë dhe simbolizmin, e veçanerisht kur dihet që shqiponja ka një kuptim të veçantë si një kafshë heraldike për shqiptarët.

Ibrahim Kodra nga Gazmend Freitag

Gazmend Freitag Ibrahim Kodra, laps në letër, 59,4 x 42 cm   Asie Duka Bota është një mrekulli e përzier me tmerr, shpreh në veprën e tij ”Ibrahim Kodra “. Në pikturën e tij ai ka përfshirë botën mbarë, sepse u flet njerëzve për realitetin e tyre në secilin vënd, në mënyra të ndryshme. Ai dha një kontribut të pakrahasueshëm për Shqipërinë, për ato që e kuptojnë domethënien e veprës së tij. Çdo pikturë e tij është e shoqëruar me një lumë fjalësh. Për Kodrën mbyllja në vetvete është humbje e personalitetit, sepse njerëzit kërkonjnë siguri në një shoqëri uniforme, ai ishte kundër totalitarizmit, por edhe kundër demokracisë, nga mënyra se si praktikohet, sepse ajo detyrimisht përfshihet në totalitarizëm, ai ishte për aristokracinë ose për ata që e meritojnë, pra ai ishte për seleksionimin, pra të vlerësohet artisti që e meriton, zgjedhja të realizohet sipas aftësisë dhe meritës. Kodra  ç’mitizoi duke çuar drejt kritikës çdo ideologji, përfaqësuesi më dinjitoz, duke na befasuar dhe mrekulluar me pikturën e tij. Ju zoti Gazmend Freitag, zgjodhët figurën me …

Ibrahim Kodra nga Gazmend Freitag

Gazmend Freitag Ibrahim Kodra, laps në letër, 59,4 x 42 cm   Asie Duka Bota është një mrekulli e përzier me tmerr, shpreh në veprën e tij ”Ibrahim Kodra “. Në pikturën e tij ai ka përfshirë botën mbarë, sepse u flet njerëzve për realitetin e tyre në secilin vënd, në mënyra të ndryshme. Ai dha një kontribut të pakrahasueshëm për Shqipërinë, për ato që e kuptojnë domethënien e veprës së tij. Çdo pikturë e tij është e shoqëruar me një lumë fjalësh. Për Kodrën mbyllja në vetvete është humbje e personalitetit, sepse njerëzit kërkonjnë siguri në një shoqëri uniforme, ai ishte kundër totalitarizmit, por edhe kundër demokracisë, nga mënyra se si praktikohet, sepse ajo detyrimisht përfshihet në totalitarizëm, ai ishte për aristokracinë ose për ata që e meritojnë, pra ai ishte për seleksionimin, pra të vlerësohet artisti që e meriton, zgjedhja të realizohet sipas aftësisë dhe meritës. Kodra  ç’mitizoi duke çuar drejt kritikës çdo ideologji, përfaqësuesi më dinjitoz, duke na befasuar dhe mrekulluar me pikturën e tij. Ju zoti Gazmend Freitag, zgjodhët figurën me …

Portretet e njerëzve të famshëm nga Gazmend Freitag

Gazmend Freitag Photo: Gabriele Malinar   Asie Duka Qëllimi i këtij „djaloshi“, i të gjithë aktivitetit të tij, tek e mira morale, joshet nga pikëpamja e vet e brendshme, ky është qëllimi përfundimtar i gjithë njerezimit. Interesi i tij për pikturën, për të bukurën është  shenjë e karakterit të mire moral, këtij pohimi mund ti kundërvihen shumë njerëz që bazohen mbi faktet e eksperiencës, që i trajtojnë si rregulla të përgjithshme, të kota, kapricoze, apo si shtojca të pasioneve të dëmshme, këta s’kanë synime për përmbushje parimesh morale. Interesi i Freitag është shije në vlerësimin e natyrores, ta ngresh të bukurën në art, ky zotëri i referohet rreptësisht formave të bukura të natyrës, duke lënë mënjanë të gjitha magjepsjet, të cilat shija dëshiron në mënyrë aq zemërgjerë t’i kombinojë me vetveten ,Interesi i tij mbetet empirik, ky djalosh nuk synon komunikim të vëzhgimeve të tij me të tjerët, e trajton formën e bukur njerëzore, përtej çdo ndjenje admirimi apo dashurie, duke i lënë kështu magjepsjet, me dëshirë jashtë vëmendjes së tij, qoftë edhe përballë rrezikut të …

HANNAN by Gazmend Freitag

Gazmend Freitag HANNAN, 2017, Bleistift auf Papier, 59,4 x 42 cm Dreamworld von meinem Neffen, dem grandiosen HANNAN ❤️ aus Linz! HANNANS neuer Song „Dreamworld“ ging gerade online. Der gebürtige Linzer albanischer Abstammung schreibt und rappt in einem  Sprachmix von Englisch, Deutsch und Albanisch über die erste Liebe und fügt sich so perfekt in die globale HipHop Kultur ein. Die Video Clips wurden von XL Film produziert.  

Franz Joseph I. Kaiser von Österreich

Gazmend Freitag, Schloss Schönbrunn in Wien, 2016. Photo: Keti Berisha   Ursula Pfeiffer, Kuratorin Soll der „alte Kaiser“ wieder zurückkehren? Das könnte man vermuten, wenn man die Porträtzeichnung „Kaiser Franz Joseph I.“ des aus dem albanischen Kosovo stammenden Malers und Zeichners Gazmend Freitag betrachtet. Für ihn ist das menschliche Porträt ein wichtiger Themenbereich in seiner Kunst und eine Spielwiese verschiedener Ausdrucksformen, die von fotorealistisch bis künstlerisch-realistisch reichen. Wäre Kaiser Franz Joseph I. Gazmend Freitag Modell gesessen, würde er heute noch leben? Darüber kann man nur spekulieren. Aber es ist durchaus vorstellbar, denn Gazmend Freitag zeichnet hier das Porträt eines gütig aussehenden alten Herrn, detailgetreu, ohne karikaturistische Übertreibung. Dabei regierte Franz Joseph 68 Jahre lang absolutistisch und zentralistisch und nahm in der Geschichte eine durchaus zwiespältige – nicht gerade freundliche – Rolle ein. Der Anfang vom Ende „seiner“ Donaumonarchie begann mit der Kriegserklärung an Serbien 1914, die zum 1. Weltkrieg führte. Der Tod des Kaisers am 21. November 1916 leitete, im Verein mit der militärischen Niederlage und den divergierenden nationalen Interessen der Völker, zu denen auch die …