Alle Beiträge, die unter News gespeichert wurden

Ein Blick in die Albanische Seele von Gazmend Freitag

Am jährlichen „Tag der Offenen Botschaften“ dreht sich alles darum, den Besuchern die Geschichte und Kultur des jeweiligen Herkunftslandes  näher zu bringen. So öffnete auch heuer die Albanische Botschaft im Vierten Wiener Gemeindebezirk ihre Tore und hieß zahlreiche Besucher willkommen. Um die ohnehin ausgezeichneten albanisch-österreichischen Beziehungen zu pflegen und Einblick in die albanische Seele zu gewähren, wurde der in Linz lebende und schaffende  albanische Künstler Gazmend Freitag zum dritten Mal eingeladen, seine Werke in den Räumlichkeiten der Botschaft  auszustellen. Wie in  den vergangenen Jahren findet Gazmend Freitag die Inspiration für seine Gemälden und Grafiken in der albanischen Geschichte und Volkstradition. Die ausgestellten Werke, viele davon in den rot-schwarzen Nationalfarben, fügen sich zu einem Mosaik aus zeitgeschichtlichen und ethnographischen Bildern. Von Mitrovica im Norden bis Gjirokastër im Süden, von den Zeiten des Nationalhelden Gjergj Kastriot Skenderbeg, geschätzt als Beschützer des Christentums, bis zu den Ereignisbildern des kalten Krieges, wird dem Betrachter Einblick in die albanische Lebensweise und Geisteshaltung ermöglicht. Beispiele dafür sind die schwarzweißen Schatten des Schwertertanzes, ein Männertanz charakteristisch für die nördlichen albanischen Gebirgsgebiete; die …

Romani „Kloroform“ nga Klara Buda

Romanin “Kloroform” e lexova dy hërë radhazi për ta kuptuar sa më mirë. Përgjatë leximit me një koncentrim të veçantë, harroja gjithshka rreth meje nga kureshtja se çfarë do të ndodhë me Alma Fishtën e cila është personazhi kryesorë i romanit. Ajo përgjatë anastazisë në spital ku do të detyrohet nga regjimi që ta abortoje dhe të mos e lindë fëminë, do të përkujtojë gjithë ngjarjen mbi të cilën është thurur romani. Më kanë pëlqyer shumë bisedat e grupit te studentëve në Tiranë, të cilët diskutojnë temat e larmishme e që janë tabu akoma në shoqërinë shqiptare, si për shembull, virgjeniteti i vajzave apo dashurija mes gjinisë së njejtë. Emancipuese apo mesazh për mua si kosovar, nga romani „Kloroform“ mësoj se çfarë dhunë e ashpër është ushtruar nga diktatura, se si morali i rremë ka dominuar në Shqipëri. Ne kosovarët nuk i kemi njohur këto fakte. Gjithshka është kontrolluar nga regjimi, madje edhe brënda murëve të shtëpisë. Në rastin e Almes kontrolli i shtetit i shtrin kthetrat edhe në brendesi të trupit femëror, duke shpronësuar Almën edhe …

Gazmend Freitag, ekspozitë në Ambasadën e Shqipërisë në Vjenë

DITËT E AMBASADAVE TË HAPURA  / EKSPOZITË / 19. maj 2017, në orën 11.00 Me rastin e ditës se Dyerve të Hapura të Ambasadave, ekspozon piktori i njohur Gazmend Freitag për herë të tretë radhazi veprat e tij në Ambasadën e Shqipërisë në Vjenë. Duke punuar me traditën e Impresionizmit Evropian, ky piktor shqiptar fokusohet në veprat e tij në piktura me teknikën vaj në kanavace, grafika dhe ilustrime librash. Dyzetetetëvjeçari është i njohur për veprat e tij me motive shqiptare, të cilat ai me dashuri i paraqet në portrete, peisazhe dhe akte. Edhe këtë herë, piktori na siguron një vështrim në shpirtin shqiptar, si për shembull përmes pikturave vaj në kanavace „Baresha“ dhe „Der Adler“.  Për herë të parë mund të admirohen  edhe portretet e Pjetër Bogdanit dhe Dr. Marianne Graf, kryetare e Shoqatës “Albania-Austria Partnerschaft”, si dhe „Die Braut von Mitrovica“, të cilat si grafika te rëndësishme shumë herë kanë qenë të publikuara në media. Në këtë ekspozitë do të ekspozohen edhe veprat e Iliriana Ajetit dhe fotografitë e Gjergj Mazit. Ekspozita mund …

Die dritte Ausstellung des Kunstmalers Gazmend Freitag in der Albanischen Botschaft in Wien

Anlässlich des Tages der Offenen Botschaften zeigt der bekannte  Kunstmaler Gazmend Freitag zum dritten Mal  seine Werke in der Albanischen Botschaft in Wien.  Der in der Tradition des Europäischen Impressionismus arbeitende albanische Künstler konzentriert  sich in seinem Werk  auf Ölmalerei, Grafiken und Buchillustrationen.  Der Achtundvierzigjährige ist bekannt für seine albanischen Motive, die er liebevoll in Porträts, Landschaften und Akten festhält. Auch diesmal gewährt der Maler  Einblick in die albanisch Seele, zum Beispiel mit den Ölgemälden „Baresha“ und „Der Adler“. Zum ersten Mal kann man auch das Portrait von Pjetër Bogdani und „Die Braut von Mitrovica“ bewundern, die als wichtige Grafiken wiederholt in den albanischen Medien publiziert worden sind. Bei dieser Ausstellung werden auch Bilder von Iliriana Ajeti und Fotografien von Gjergj Mazi gezeigt. Die Ausstellung kann im  Ambiente der Albanische Botschaft bis Ende Mai besucht werden. Für eine Führung ist eine Anmeldung unter Tel.: 01/4000 04 111 bzw. per E-Mail an post@bv04.wien.gv.at sowie die Mitnahme eines gültigen Personalausweises oder Reisepasses unbedingt erforderlich! Werkliste Gazmend Freitag Ausstellung Albanische Botschaft! TAGE DER OFFENEN BOTSCHAFTEN / AUSSTELLUNG / …

PIKTORI GAZMEND FREITAG NJË REALIST

ASJE DUKA Gazmend Freitag, lindi për të hyrë në botën e pikturës si një uragan, ku natyra njerëzore gjeti pasqyrimin e vet më të çilter. Emri i tij ka mbi një dekadë që udhëton nëpër botë nëpërmjet tablosh  befasues, ku problemet e mprehta sociale që e shqetësojnë dhe e privojnë sot botën njerezore, kanë gjetur te peneli i piktorit bisturinë e së vërtetës së dhimbshme. Personazhet e pikturave të Freitag përpiqen ti shmangen vetmisë për t’i dhënë kuptim jetës së tyre nëpërmjet dashurisë absolute, vesit apo çmendurisë. Freitag është ndoshta nga piktorët e rrallë që nuk i kanë fshehur asgjë artdashësve, duke bërë autopsinë e tyre, mbasi kanë bërë autopsine më të vështirë të njeriut, atë në drejtim të një pikture gjithnjë e më të zhveshur dhe të një frymëzimi në të cilin autobiografia çlirohet nga pëlhurat e saj të fundit duke synuar skajet më të thella të labirintheve njerëzore. Një dëshmi përvëluese është dhe piktura e fundit… një evokim i matur dhe tronditës, i një marrdhënie art-artist. Janë këto piktura të gjalla dhe reale …

GAZMEND FREITAG AN DER GRUPPENAUSSTELLUNG MULTIKULTI – AWARD 2017 IN WIEN

MULTI-KULTI-AWARD 2017 Ausstellung „Traumwelten Teil 1“   Vernissage: 3. März 2017, 19.00 Uhr Kunstwerkstätte Ehweiner Thaliastraße 139 1160 Wien Der Künstlerkreis Kaleidoskop zeigt gemeinsam mit KünstlerInnen mit Migrationshintergrund Werke aus den Sparten Malerei und Fotografie. Teilnehmende Künstler: Künstler des Künstlerkreises Kaleidoskop sowie Jagoda Lessel, Adisa Czeczelich, Julia Weintrager, If Frauenberger, Silvia Kölbl, Gazmend Freitag, Mohamed Kuti, Ramadan Hussien, Rasha, Farouk Muhammed, Blerim Hoxhaj.   HERZLICH WILLKOMMEN !!!   meinbezirk.at

GEMEINSCHAFTSAUSSTELLUNG VON VAKO UND KÜNSTLERFREUNDEN IM PALAIS PALFFY WIEN

GEMEINSCHAFTSAUSSTELLUNG VON VAKO UND KÜNSTLERFREUNDEN IM PALAIS PALFFY WIEN VERNISSAGE 20. Februar 2017 um 19.00 Uhr 1. „Variable Kompetenzkünstlerausstellung 2017“ 20.-26. Februar in der Kunstgalerie des Palais Palffy, Josefsplatz 1, 1010 Wien (Erdgeschoß). Teilnehmende Künstlerinnen und Künstler: JANA BEREITER, HARRY ERGOTT. ROBERT HAILWAX, GAZMEND FREITAG, MARIO KLEE, GEROLD KUBITSCHEK, GÜNTER FRITSCH, JOE LEITNER.   Organisiert von VAKO.AT

GAZMEND FREITAG, PJESË E EKSPOZITËS PRANVERORE TË “BIENNALE AUSTRIA”

Hazir Mehmeti Kësaj radhe me dy piktura: “Akt mit rotem tuch” dhe “Tish” merr pjesë edhe piktori shqiptar Gazmend Freitag i cili jeton në Linz të Austrisë   Organizuar nga shoqata e njohur për promovimin e vlertave artistike “Biennale Austria”, në qendër të Vjenës u hap ekspozita  e pikturave nga disa autorë, pjesëtarë të komuniteteve  të ndryshme që jetojnë në Austri dhe nga vende tjera. Kësaj radhe  me dy piktura: “Akt mit rotem tuch” dhe “Tish” merr pjesë edhe piktori shqiptar Gazmend Freitag i cili jeton në Linz të Austrisë. Veç piktorit tonë, aty kemi veprat emrave te njohur piktoresh nga kombe të ndryshme: Eugenio Azzola, Herbert Bauer, Alessandra Bisi, Admira Bradaric,, Pascal Dorothee, Eddie, Darius Foroutan, Michael Gerisl, Ingrid Halter, Claudia Hiddemann- Holthoff, Bozena Kormout, Gerlinde Kosina, Regina Merta,  Domingo Parada, Helga-Anna Puchner, Rosangela Scheithauer, Soha Yehia Abou Hussein,  Chris UI, A. Verdier-Fourmond, Gisela Zimmermann. Mes shumë aktiviteteve Gazmend Freitag është edhe  anëtar i Shoqatës ::Kunstprojekte:: në Vjenë. Është krenari të prezantosh e të  jesh pjesë e katalogut ndërkombëtar, të njihesh me artistë të …