Alle Beiträge, die unter Presse gespeichert wurden

Gazmend Freitag – Biografi e shkurtër

Gazmend Freitag u lind, më 25 maj 1968 në Pataqan të Poshtëm të komunës së Rahovecit, më tej regjioni i Prizrenit. Është fëmija i tretë me radhë nga pesë djemtë e Asllan dhe Qamile Mustafës. Që si fëmijë Gazmendi dallohet me prirjen e tij për vizatim. Ai si nxënës krahas vizatimit ishte i përkushtuar edhe ndaj letërsisë. Në fshatin e tij kreu katër klasët e para të shkollës fillore. Shkollimin e mëtejmë Gazmendi e vazhdoi në Fortesë, në ciklin e lartë të fillores nga klasa e pestë deri në të tetën. Dy vitet e para të gjimnazit i mbaroi në Rahovec kurse klasat e tretë e të katërt në gjimnazin e Prizrenit. Posa përfundoi shkollën e mesme si teknik i punëve administrative, regjistrohet në Fakultetin Juridik në Prishtinë. Rrjedhat në Kosovën e robëruar, kur edhe mbyllet universiteti e detyron Gazmendin ta braktisë vendlindjen në vitin 1990, duke u vendosur fillimisht në Gjermani. Nga viti 2004, jeton dhe vepron në Linz, Austri. Në vitin 2013/14 studime në drejtimin Nudo në Universitetin e Arteve në Linz te profesoresha Annelies …

Pritshmëria nga Gazmend Freitag

Ndjeshmëri e harlisur, ngjyra të gjalla dhe një bardhësi shumëpremtuese që dominon këtë pikturë të piktorit shqiptar Gazmend Freitag, i cili mes tjerash është i njohur për portretet dhe aktet erotike. E punuar në përshtatje me traditën evropiane impresioniste, paraqet dashurine tipike të piktorit për detaje, ngjyra të forta dhe për erotiken e trupit të femrës. Seancat për veprat e porosituara siç është kjo mbahen në atelienë e piktorit të përmbushur me dritë në Linz. Porositësit dhe modelët vlersojnë mënyrën profesioniste të punës së artistit shqiptar i cili pasionin e tij për bukurinë e lejon që të rrjedh në të gjitha veprat e tij.

Gazmend Freitag, Photo

Gazmend Freitag  was born on the 25th of May 1968 in Pataçani i Poshtëm in the Albanian part of Kosovo. He is well known for his sensitive renditions of the landscapes and the mythological motives of his country, done in oil, ink and pencil. Strong brushwork and vibrant colors are the hallmark of his paintings. Much of his work is centered upon “beautiful moments” in the tradition of Classical Modernism, with a focus on the European Impressionists. PHOTO: ELFRIEDE ÖSTERLE

Ein Blick in die Albanische Seele von Gazmend Freitag

Am jährlichen „Tag der Offenen Botschaften“ dreht sich alles darum, den Besuchern die Geschichte und Kultur des jeweiligen Herkunftslandes  näher zu bringen. So öffnete auch heuer die Albanische Botschaft im Vierten Wiener Gemeindebezirk ihre Tore und hieß zahlreiche Besucher willkommen. Um die ohnehin ausgezeichneten albanisch-österreichischen Beziehungen zu pflegen und Einblick in die albanische Seele zu gewähren, wurde der in Linz lebende und schaffende  albanische Künstler Gazmend Freitag zum dritten Mal eingeladen, seine Werke in den Räumlichkeiten der Botschaft  auszustellen. Wie in  den vergangenen Jahren findet Gazmend Freitag die Inspiration für seine Gemälden und Grafiken in der albanischen Geschichte und Volkstradition. Die ausgestellten Werke, viele davon in den rot-schwarzen Nationalfarben, fügen sich zu einem Mosaik aus zeitgeschichtlichen und ethnographischen Bildern. Von Mitrovica im Norden bis Gjirokastër im Süden, von den Zeiten des Nationalhelden Gjergj Kastriot Skenderbeg, geschätzt als Beschützer des Christentums, bis zu den Ereignisbildern des kalten Krieges, wird dem Betrachter Einblick in die albanische Lebensweise und Geisteshaltung ermöglicht. Beispiele dafür sind die schwarzweißen Schatten des Schwertertanzes, ein Männertanz charakteristisch für die nördlichen albanischen Gebirgsgebiete; die …

Vështrim në shpirtin shqiptar nga Gazmend Freitag

Emri i piktorit Gazmend Freitag (48) është bërë tashmë familjar për banoret e distriktit të katërt në Vjenë, kjo falë bashkëpunimit të tij me dy ambasadat të këtij distrikti, atë të Shqipërisë dhe të Kosoves, në kuadër të projektit „Dita e Dyerve të Hapura të Ambasadave“. Vitin e tretë radhazi, ambasada e Shqipërisë në Vjenë ka hapur dyert e veta duke mirëpritur vizitorë të shumtë, banorë të distriktit, për t’i njohur ata me Shqipërine dhe për marrëdhëniet e shkëlqyera midis Shqipërise dhe Austrisë, të dëshmuara thellë ne histori. Këtij qëllimi i shërbeu edhe shfaqja e videove me pamje nga Shqipëria, prezantimi i Shqipërise nga Ambasadori i Republikës së Shqiperisë në Austri, z. Roland Bimo, si një vend që ofron jo vetëm atraksione të shumta turistike por edhe miqësi të sinqertë dhe mikpritje të veçantë për turistët austriak, si dhe hapja e ekspozitës me piktura dhe fotografi të artistëve shqiptarë që jetojnë në Austri, Gazmend Freitag, Iliriana Ajeti dhe Gjergj Mazi. Sikurse edhe në vitet e shkuara, grafikat e Gazmend Freitag e marrin shtysen nga historia …

BARESHA E GAZMEND FREITAG U EKSPOZUA PËR HERË TË PARË NË AMBASADËN E SHQIPËRISË NË VJENË

DITËT E AMBASADAVE TË HAPURA  / EKSPOZITË / 19. maj 2017 Me rastin e ditës se Dyerve të Hapura të Ambasadave, ekspozoi piktori i njohur Gazmend Freitag për herë të tretë radhazi veprat e tij në Ambasadën e Shqipërisë në Vjenë. Duke punuar me traditën e Impresionizmit Evropian, ky piktor shqiptar është i njohur për veprat e tij me motive shqiptare, të cilat ai me dashuri i paraqet në portrete dhe peisazhe. Edhe këtë herë, piktori na siguroi një vështrim në shpirtin shqiptar, si për shembull përmes pikturave vaj në kanavace „Baresha“, „Der Adler“, “Nadege am Meer” dhe “Obstladen in Prizren”. Për herë të parë admirohen edhe portretet e Pjetër Bogdanit dhe Dr. Marianne Graf, si dhe grafikat „Die Braut von Mitrovica“, “Skanderbeg in Kruja”, “Albanische Gutenachtgeschichte”, “Albanerin mit Pferd”, “Tanz der Schwerten“, dhe “Flugzeug auf Festung”, të cilat si grafika te rëndësishme shumë herë kanë qenë të publikuara në media. http://www.gazmendfreitag.net

NUSJA NGA MITROVICA E GAZMEND FREITAG EKSPOZOHET PËR HERË TË PARË NË AMBASADËN E SHQIPËRISË NË VJENË

DITËT E AMBASADAVE TË HAPURA  / EKSPOZITË / 19. maj 2017 Me rastin e ditës se Dyerve të Hapura të Ambasadave, ekspozoi piktori i njohur Gazmend Freitag për herë të tretë radhazi veprat e tij në Ambasadën e Shqipërisë në Vjenë. Duke punuar me traditën e Impresionizmit Evropian, ky piktor shqiptar është i njohur për veprat e tij me motive shqiptare, të cilat ai me dashuri i paraqet në portrete dhe peisazhe. Edhe këtë herë, piktori na siguroi një vështrim në shpirtin shqiptar, si për shembull përmes pikturave vaj në kanavace „Baresha“, „Der Adler“, “Nadege am Meer” dhe “Obstladen in Prizren”. Për herë të parë admirohen edhe portretet e Pjetër Bogdanit dhe Dr. Marianne Graf, si dhe grafikat „Die Braut von Mitrovica“, “Skanderbeg in Kruja”, “Albanische Gutenachtgeschichte”, “Albanerin mit Pferd”, “Tanz der Schwerten“, dhe “Flugzeug auf Festung”, të cilat si grafika te rëndësishme shumë herë kanë qenë të publikuara në media. Kush është nusja nga Mitrovica? Kjo vepër meravilioze, grafikë e punuar me teknikë të vizatimit me tush antik nga piktori i shquar Gazmend Freitag, …

„Baresha” and “Die Braut von Mitrovica” – the work of the Albanian painter Gazmend Freitag in the Albanian Embassy in Vienna

Day of the Open Embassies / Art Exhibit/ May 19th, 2017. 11 AM   The Day of the Open Embassies provides the opportunity to visit the Albanian Embassy in Vienna and admire the work of the Albanian painter Gazmend Freitag. Rooted in the tradition of the European impressionists, the forty-eight year old artist prefers oil paintings, drawings and book illustrations. He is well known for his soulful interpretation of Albanian motives, which he captures in portraits, landscapes and nude drawings. Some of them will be on view, such as the lovely “Baresha” or “The Eagle”, both of them paintings in oil. As well to be admired are the graphic portrait of  Pjetër Bogdani and  Dr. Marianne Graf, President of the Albanian- Partnership Board, as well as the drawing of „Die Braut von Mitrovica“. All three have been published in various media. It is the third exhibit of Gazmend Freitag’s work in the Albanian Embassy. Shown as well are paintings by Iliriana Ajeti and Photographs by Gjergj Mazi. The exhibition is open to the public until the …