Alle unter Artists from Kosovo verschlagworteten Beiträge

Gazmend Freitag

Gazmend Freitag, 2019. Photo: Hans Steininger About the artist Gazmend Freitag was born on 25 May 1968 in Pataçani i Poshtëm, Kosovo. Even as a child Gazmend demonstrated a talent for drawing and devoted himself to literature. After graduation in 1987 Gazmend started studying law in Pristina. After two semesters at the University of Pristina access was closed to Albanians by the Serbian authorities. Student protests followed in 1989. Some participants paid with their lives while others were arrested or prosecuted, among them Gazmend, who saw himself forced to emigrate from Kosovo. In Germany he sought an artist’s life. He married and became the father of three daughters. 2004 he left Germany and settled in Linz, Austria. From1990 to 2013 Gazmend attended courses in oil portrait painting at various academies. 2013 he began to study figure drawing at the University of Linz with Professor Anneliese Oberdanner, a well-known expert in her field. His work is traditional in nature and is centered on autobiographical elements, landscapes from the country of his birth, memories from his childhood, nudes and figure …

Black hat and red ribbon – Gazmend Freitag

Gazmend Freitag, Linz, 2019. Photo: Johann Traunwieser What inspires an artist? A photograph by an Italian photographer found in a collection of old books. A woman that entices the mind and the heart. A black hat with a red ribbon. Together they add up to a lovely painting that exudes an aura of youth, playfulness and romanticism. The Albanian born painter Gazmend Freitag, who lives and works in Linz, Austria, is known for his colorful erotic paintings and his lovely portraits in pencil and pastels. Here he uses strong brushstrokes, complementary colors and a wonderful play of light to define the rather ethereal appearance of a young woman, who seems to try on the black hat as a source of strength and confidence. The casually held towel mirrors the red of the ribbon and serves as a counterweight. Text: Monika Grill

At the Danube

Gazmend Freitag „At the Danube!“, 2018, oil on canvas, 120 x 100 cm Recently Gazmend Freitag is out and about in his adopted city of Linz to capture scenes of daily life. Here he shares his portrait of a young woman who enjoys a green reading oasis near the Danube river. Text: Monika Grill  

Gazmend Freitag – Artisti i Muajit në Galerinë Artinnovation në Innsbruck

Gazmend Freitag, Linz, 2018. Photo: Johann Traunwieser Në panairin e artit, i cili para pak kohe u mbajt në ART Salzburg Contemporary, publikut ndërkombëtar i është prezantuar edhe vepra „Kur e pashë për herë të parë“ e piktorit shqiptar Gazmend Freitag, i cili jeton në Linz të Austrisë. Piktura e tij, vaj në pëlhurë, përqoi efektin pozitiv emocional edhe deri tek vështruesit, ndërsa rezonanca pozitive e shprehur nga publiku i interesuar për art në Artinnovation Innsbruck ishte me këtë rast e vetëkuptueshme. Me 1.shkurt 2019 Gazmend Freitag dhe kolegu i tij Norbert Zehm, do të prezantojnë veprat e tyre në një ekspozite të përbashkët në galerinë Artinnovation në Innsbruck, Austri. Me pastaj, disa ditë me vonë Artinnovation do të hap një dispoziturë në Berlin Charlottenburg te Gjermanisë. Josef Rojko

Artisti modern Gazmend Freitag ekspozohet nga Galeria ARTINNOVATION pranë ART Salzburg

Gazmend Freitag, pranë pikturës së tij “Kur e pashë për herë të parë!” Linz, 2018. Foto: Johann Traunwieser Gazmend Freitag është një artist bashkëkohor me origjinë shqiptare, i cili pikturon motive realiste, në piktura me vaj në pëlhurë me ngjyra të gëzuara ose vizaton portrete me laps, shkumës apo tush. Me keto teknika ai përpunon dhe riprodhon kujtimet që ka në vendlindjen e tij, natyrën, njerezit e saj dhe i ndërlidh keto më jetën e tij të sotshme. Arti i Gazmend Freitag buron poashtu edhe nga përvoja e tij si shqiptar kosovar në diasporë gjatë kohës së luftërave në Ballkan në vitet e 90-ta, ajo, që e detyroi Gazmendin, që në vitin 1990 të largohet nga vendlindja e tij Kosova dhe të marr rrugën e arratisjes, fillimisht për në Gjermani, për të kaluar më vonë për në Austri, ku në vitin 2013 vijoi studimet në drejtimin e artit nudo, kryesuar nga Annelies Oberdanner në Universitetin e Arteve në Linz. Gazmendi përvojen e tij të vuajtjes të një të perndjekuri nga vendlindja e ndanë me shumë refugjatë …

Show Art: Gazmend Freitag – Eroticism

Gazmend Freitag in his studio, Linz, Austria, 2018 Photo: Kristina Fuchs   E x h i b i t: May 17 2018, 8.:00 PM Gallery Strandgut Ottensheimer Strasse 25 | 4040 Linz | Austria Gazmend Freitag – Eroticism Eroticism does not only hinge on the sexual morality of each person but also on the culture and time one lives in. HONORÉ DE BALZAC  The human figure and especially the representation of women feature prominently in the art of Gazmend Freitag. With great sensuality and passion he creates portraits and nude drawings of women he knows privately, that he is friends with or who are artists themselves. The art of nude drawing plays such a central role in Freitag’s creative work that he attended a course at the University of Arts in Linz to acquire the essential skills. The result is a multitude of studies in pencil and a number of large size oil paintings in a style somewhere between modern Impressionism and Expressionism. URSULA PFEIFFER

Erotizmi – Gazmend Freitag

Gazmend Freitag, 2018. © Kristina Fuchs Erotika nuk varet vetëm nga morali seksual i individit, por edhe nga koha dhe kultura e mjedisit ku ai jeton. HONORÉ DE BALZAC Figura njerëzore, sidomos portetizmi i gruas është tematika me cilën Gazmendi merret vazhdimisht në artin e tij. Ai me sensualitet dhe pasion krijon portetet dhe aktet e bukura të femrave të cilat ai i njeh personalisht, me të cilat ka miqësi ose ato vetë janë artiste. Prandaj  pikturimi i aktit të gruas paraqet një prioritet të lartë në krijimtarinë e piktorit Gazmend Freitag. Ai iu është përkushtuar aq shumë asaj sa që madje ka ndjekur edhe një kurs përkatës në Universitetin për Art dhe Dizajn në Linz të Austrisë, me qëllim që të fitojë bazat thelbësore dhe me shumë finesë për këtë. Nga kjo rezultojnë jo vetëm studimet e shumta me laps, por edhe piktura vaji të formatit të madh të cilat stilistikisht janë të vendosura midis impresionizmit modern dhe ekspresionizmit.  URSULA PFEIFFER Erotizmi GAZMEND FREITAG Vernisazh, 17.05.2018, 20.00 Ekspozitë deri më 12.7.2018 KULTURVEREIN STRANDGUT SHOQATA KULTURORE STRANDGUT …