Monat: April 2016

DER ZUFALL MACHT INTRESSANTE FREUNDSCHAFTEN

Der Zufall macht interessante Freundschaften – Gazmend Freitag, Maler seines Zeichens und Hairartista, Fashiondesignerin und leidenschaftliche Fotografin Keti Berisha teilen nicht nur die Leidenschaft für das Schöne, sondern auch eine tiefe Freundschaft, die 2013 im Kunstraum in den Wiener Ringstraßengalerien entstanden ist. Ganz zufällig lernten sich Berisha, sowie ihr Gatte, und Freitag bei einer Vernissage kennen. Seit diesem denkwürdigen Tag schätzen sich diese beiden Kreativas aufs Höchste – nicht zu vergessen, dass Berisha Herrn Freitag immer wieder vor die Linse holt. Knips – und schon wieder ein Foto vom Künstlerkollegen. So soll es sein! Ehre wem Ehre gebührt und auf die Freundschaft. (Sonjuschka)   „FORTUITY MAKES INTERESTING FRIENDSHIPS – portrait painter Gazmend Freitag and hair artist, fashion designer and intense photographer Keti Berisha have shared both a passion for beauty and a deep friendship that started in 2013 when they happened to meet at the art room in Vienna’s Ringstrasse galleries. It was completely by chance that Freitag became acquainted with Berisha and her husband. Ever since that memorable day, both of these creative souls …

KOHA E RIKTHIMIT

Tregim nga Remzije Zekolli   Koha ikën. Ky është fati ynë, të cilin, ndonjeherë, nuk e kemi në dorën tonë, por rrethanat na dhurojnë kahje krejt tjetër. Ndoshta më mirë është kështu. Gazmend Freitag Ashtu, i heshtur, e mbështeti dorën në dritare, shikonte fluskat e borës që ndonjëherë formonin peisazh në xhamat e dhomës së tij. Kjo pamje theu heshtjen që mbretëronte në atelierin e tij. Në ditët plot acar mendja i shkoi te largimi nga vatra e tij që kurrë s’e kishte dëshiruar. Pa dashur hyri në një luftë mendimesh që e tretën larg e më larg. Mbylli sytë për një çast. Para syve kaltrosh, i doli fshati i tij, ku kaloi ditët më të lumtura në jetën e tij. Parafytyroi shpatin plot gjelbërim, të cilin dy herë në ditë e shihte duke shkuar në shkollë. Kënaqej tek shihte natyrën e mrekullushme. Si një ëndërr mahnitëse u shfaq lugina ku lozte me shokët e lagjes. Iu parafytyrua vreshta me rrush të cilin e hante me ëndje të madhe. Kishte kohë që ishte larguar. A …

GAZMEND FREITAG , AI KA LINDUR KRIJUES!

Analistë, kritikë, portale në gjuhën shqipe dhe në gjuhë të huaja, shpeshherë në analiza dhe kritika arti,  janë shprehur se piktori shqiptar nga Kosova, Gazmend Freitag ka lindur me  talentin e tij krijues. Edhe krijuesit e mëdhenj kanë histori fëmijërie të cilën e  ndajnë me publikun. Maestro i pikturës, Gazmend Freitag për pak çaste na kthen në fëmijrinë e tij  të gërshetuar plot ngjarje reale dhe të përjetuara. Tani para artdashësve të tij, por edhe më gjerë sjellim një dëshmi, një thesar të llojit të vet, i cili dëshmon talentin e tij qysh nga fëmijëria. Me  pedantëri  kishte vendosur numrat në fletët e bardha ku kishte shkruar vjershat. Në atë arkë thesari  ruhen edhe vizatimet e tij të para. Në vendlindjen e tij si në çdo fshat të Kosovës shtohej familja e rriteshin fëmijët,  ndërtonin shtëpi dhe secili dilte e jetonte fatin e tij. Familja u nda sipas traditës e zakonit të asaj ane,  u ndërtuan tri shtëpi të reja. Babai i piktorit u vendos në shtëpinë e re ndërsa shtëpia e vjetër ku kishte …

GAZMEND FREITAG SI DEPËRTUES DHE TRIUMFUES

  Remzije Zekolli Artisti shqiptarë i artit pamor që me krijimet e tija ka arrit famë botërorë në ekspozitat e tij çoftë personale çoftë kolektive në Austri, Itali, Sllovaki ka depërtuar në kufijtë ndërkombëtarë.  Piktori mjeshtërisht hyn në fshehtësinë e artit pamor. Opusin i tij krijues e përbëjnë, pikturat, portretet, peizazhet mahnitëse që të tërheqin me magjinë e tyre. Në mesin e njëmijë pikturave sa përafërsisht ka opusi i tij si kryevepër e portreteve është Majlinda  e realizuar artistikisht, ngjyrattërheqëse e sjellin vëmendjen e vizitorit, karakteri i saj, qëndrimi i saj i pa lëkundur  bënë të kuptosh se ajo ka filluar rrugëtimin e saj drejt fronin mbretëror. Dukja  me kostumin e saj  elegant dhe shikimi depërtues bëhen aq tërheqës për publikun. Gjatë ekspozitës në Itali kritikja e artit Catarina Randozzo mes tjerash do të  thekson “Figuracioni i piktorit Gazmend Freitag, jetë e kuptueshme si një shfryrje e talentit të tij dhe krijimtarisë së tij. Në fakt artisti paraqet mbi pikturë ripunimet e tija nga realja, duke vënë në dukje, me theks të veçantë në fytyrat …

WHAT MAKES GAZMEND FREITAG SO SPECIAL?

PONT SUR LA SEUGNE by Gazmend Freitag, 2013, oil on canvas, 100 x 80 cm Nadja Tafferner, Author Are these the colors he knows how to mix and his fantasies and thoughts put on canvas to give the scene such harmonious perfection? Is this a special moment, an instant in time captured for eternity in his expressive portraits and in the beauty of the landscapes found around his native land? I have discovered so much love and passion in each of his pictures! And in each of his brushstrokes! I would call his pictures creations from the free spirit of our times!  Nevertheless, the question remains of what makes Gazmend Freitag so special. This is the question I have been asking myself as I have never known before such a splendid, sympathetic artist, human and friend!

PIKTURA E GAZMEND FREITAG

Vepra artistike e piktorit të mirënjohur  Gazmend Freitag është një fryt i një bashkëpunimi të ngushtë mes veprës dhe subjektit. Ai arrin që përmes këtij nderveprimi thelbësor të përçojë përjetimin e dukurive përmes shqisave. Pra, përceptimi i tij i fuqishëm emocional i gjithë larmisë së botës shqisore me ngjyrat dhe vizuelet e tjera e bënë atë një artist të veçantë. Edona Halili Arti është veprimtari krijuese artistike shumë e lashte. Tërësitë e njohurive dhe zhvillimet të një shoqërie ose grupi, në fushat e caktuara të veprimtarisë mendore, krijuese, materiale përmblidhen me termin kulturë. Një ndër krijimtaritë shumë të rëndësishme të kësaj kulture që e karakterizon një popull, është edhe arti. Prandaj të përshkruash një artist shqiptar dhe artin e tij është një shërbin në drejtim të kulturës shqiptare. Piktori kosovar Gazmend Freitag është madhështor në fushën e tij, ndaj nuk është aspak e lehtë të analizosh artin e tij. Emocionet, ndjenjat, mendimet e tij,  janë dukuri shpirtërore që mund të ndjehen drejtpërsëdrejti nga shqisat, mirëpo ai arrin ti paraqesë ato në format më të bukura të pikturimit. …