Monat: Juli 2017

Blutrote Magie und Metalllegenden

Gazmend Freitag: Atelier Linz, 2018.  Photo: Johann Traunwieser Der Kunstmaler Gazmend Freitag interpretiert das Schwert und den Helm Skanderbegs 2014 besuchte der Kunstmaler Gazmend Freitag Wien, um sich im Kunsthistorischen Museum mit dem Helm und Schwert Skanderbegs auseinanderzusetzen. Als gebürtiger Albaner sind ihm diese mit dem Nationalhelden Gjergj Kastrioti Skanderbeg verbundene Objekte von persönlicher und kultureller Bedeutung. Stundenlang betrachtete er Helm und Schwert, um ein Gefühl für sie zu entwickeln und um die bestmögliche Umsetzung in ein Gemälde zu garantieren. Fotos wurden gemacht und  beiseitegelegt. Im Jänner 2017 war es dann an der Zeit und Gazmend Freitag begann mit dem Malen. Das Resultat ist ein Stillleben, getränkt in Blutrot, in dem die leblosen Objekte zum Leben erwacht sind und einen Dialog mit dem Betrachter beginnen. Es entsteht der Eindruck, als wären sie aus der Vergangenheit geschleudert worden und würden für einen Augenblick im  Hier und Jetzt sichtbar sein, bevor der ursprüngliche Impuls sie vorwärts in die Zukunft trägt. Besonders der Ziegenkopf scheint von Magie beseelt zu sein und schwebend in eine Zukunft zu blicken, die nur …

Helmeta dhe shpata e Skënderbeut nga Gazmend Freitag

SKËNDERBEU, FIGURA ME TË CILËN IDENTIFIKOHEN SHQIPTARËT Gazmend Freitag: Gjergj Kastrioti Skënderbeu është hero kombëtar i shqiptarëve, i këtij populli të lashtë dhe me histori shumë të veçantë, është figura më e madhe, është figura me të cilën identifikohen shqiptarët, është figura që i bën krenar, që i frymëzon në të gjitha fushat, pra edhe në art. Gjatë pesë shekujve, Skënderbeu ka qenë gjithmonë figura që i ka bërë bashkë shqiptraët, që i ka frymëzuar me atdhedashuri, me vullnet dhe me përkushtim për t’u bashkuar, sepse, siç thoshte edhe vetë Skënderbeu, të bashkuar bëhemi më të forte. Gjergj Kastriotit frenoi për 25 vjet agresivitetin e Perandorisë Osmane drejt Evropës në kufijtë e trojeve shqiptare,

Nëntori i dytë nga Gazmend Freitag

Gazmend Freitag “Nëntori i dytë“, 2015 Gazmendi Freitag (49) ka zbuluar në vete një vokacion të fuqishëm për artin figurativ: Talentin e tij e përdorë shumëllojshmërisht në teknika të ndryshme si grafikë, pikturë me vaj, vizatime me laps, shkumës dhe bojë shtypi. Kështu, ai iu shtua atyre artistëve shqiptarë që e ushtrojnë artin e tyre jashtë ardheut të vet, me shpresën se do të mund të krijojnë dhe forcojnë imazhin e shqiptarëve si njerëz të artit, të kulturës dhe të angazhimit intelektual. Punimet nga Gazmend Freitag përfshijnë motive të shumta si: elemente autobiografike, peisazhe të vendlindjes, portrete të shumta të njerëzve, kujtime të fëmijërise, nudo, peisazhe, e shumë të tjerë. Veprat e Gazmend Freitag dëshmojnë për ndjeshmërinë shpirtërore të një artisti tepër ambicioz, të cilin e nxiste që nga fëmijëria e tij për të pikturuar. Gazmendi që nga viti 1990, apo më shumë se gjysmën e jetës e ka kaluar në Gjermani dhe në Austri, dhe malli për vendlindjen, për vendin e tij e bën të jetë shumë i lidhur emocionalisht me gjithçka të bukur dhe …

Gazmend Freitag and the young Nadége

Gazmend Freitag  The young Nadége, 2012 What happens when an artist meets his muse? He becomes inspired and obsessed with  her presence and can’t stop painting day and night. The results are historical interpretations (“Baresha”) and a vast collection of portraits that pay homage to their relationship. The painting of the young Nadége occupies a special place in this Pantheon of Inspiration. Executed in oil on premium canvas in the style of the Old Masters, it shows her at eighteen years on the threshold between girl and woman. The portrait is suffused with a dreamily erotic air and shows her looking with a touching mixture of insecurity and curiosity towards the uncertain and yet promising future. (Monika Grill)

Portreti i Pjetër Bogdanit nga piktori shqiptar Gazmend Freitag

Gazmend Freitag (49) jeton e punon në Austri. Ai lindi në vitin 1968 në fshatin Pataçan i Poshtëm. Është fëmija i tretë me radhë nga pesë djemtë e Asllan dhe Qamile Mustafës. Posa përfundoi shkollën e mesme, regjistrohet në Fakultetin Juridik në Prishtinë. Rrjedhat në Kosovën e robëruar, kur edhe mbyllet universiteti e detyron Gazmendin ta braktisë vendlindjen në vitin 1990, duke u vendosur fillimisht në Gjermani, e pastaj më 2004 në Linz të Austrisë. Në mërgim i hyn fushës së artit pamor, ku piktura është prirja e tij. Në vitin 2013/2014 studime në drejtimin Nudo në Universitetin e Arteve në Linz te profesoresha Annelies Oberdanner. Krahas kësaj, Gazmendi iu rrek punëve në pikturim, në grafikë, ngjyra vaji në kanavace Gazmend Freitag Pjetër Bogdani, 2016 Kush është Pjetër Bogdani Pjetër Bogdani është figura më e shquar e letërsisë së vjetër shqiptare. Ai shquhet jo vetëm si klerik i lartë, por edhe si atdhetar, me një dashuri të pakufi për gjuhën shqipe e për popullin shqiptar, por edhe si dijetar e letrar, si luftëtar i paepur për çlirimin …