Monat: November 2018

Portrait of Ursula Roschger, 2018 by Gazmend Freitag

Portrait of Ursula Roschger, 2018 by Gazmend Freitag The first time I saw you The first encounter, the first glance… we all know that special moment, when everything seems possible and the world is a wonderful place. Gazmend Freitag catches the magic and expectations of such a moment on canvas. Radiant Green and Red communicate a sense of immediate aliveness. The focus of the painting – the young woman- is bathed in light and appears to be glowing from within. To give expression to his feelings, the artist has put himself into the frame as an adoring observer, who tenderly reaches for his dream. 

Erosi, si dimension i substanciales në Art!

Gazmend Freitag, Linz, 2018. Photo: Johann Traunwieser SENAD GURAZIU (Koment – pak fjalë rreth artit të Gazmend Freitag) …derisa duke lexuar diç nga impresionet në faqet e piktorit Gazmend Freitag (i cili jeton e punon në Linz të Austrisë), një thënie e H. de Balzac, e zgjedhur nga Ursula Pfeiffer, e cila i kishte hedhur në letër disa fjalë rreth pikturave të tij, m’u duk fort e qëlluar si thënie për ta rrumbullakësuar gjithë idenë: „Eroticizmi nuk varet vetëm nga morali seksual i individit, por dhe nga koha e kultura e mjedisit ku ai jeton“! Sipas meje fort e qëlluar përzgjedhja e znj. Ursula Pfeiffer, sa për mençurinë e të madhit Balzac s’do koment, dihet. Erosi bën të anashkalohet, arti mund të censurohet, të gjymtohet… por Erosi s’mund të përjashtohet nga arti i mirëfilltë. Sipas babaxhanit të artit modern, të quajtur Picasso „i gjithë arti s’është diç tjetër por erotizëm“. Për Picasso-n pra ishte fort e qartë, aq sa pothuaj pakëz i qenë mjegulluar sytë nga „qartësia“. Por jo vetëm piktorët, edhe poetët, shkrimtarët, të gjithë krijuesit, artistët …

Portraits of the Famous – Gazmend Freitag

Gazmend Freitag in front of his paintings at exhibition to Embassy of Albania in Vienna, 2015. © Keti Berisha Fascination and respect – portraits of the Famous by Gazmend Freitag What motivates an artist to draw the portraits of historical and contemporary figures? Fascination and respect, is the opinion of the painter Gazmend Freitag, whose portfolio celebrates the successful, courageous, kind, creative and beautiful people of the world.  A special place in the heart and the ever expanding collection of the artist is reserved for those poets, fighters and philosophers, whose life and work is crucial to the identity and history of the Albanian people. Aleksandër Moisiu Ali Podrimja Bekim Fehmiu Behgjet Pacolli Çun Lajçi Dua Lipa Gjergj Kastrioti – Skënderbeu Havzi Nela Ibrahim Rugova Ibrahim Kodra Ismail Kadare Klara Buda Krist Maloki Lasgush Poradeci Martin Camaj Shën Tereza Nexhmije Pagarusha  Pjetër Bogdani Princesha shqiptare Fevzia Fuad Rita Ora  

Gazmend Freitag – Artisti i Muajit në Galerinë Artinnovation në Innsbruck

Gazmend Freitag, Linz, 2018. Photo: Johann Traunwieser Në panairin e artit, i cili para pak kohe u mbajt në ART Salzburg Contemporary, publikut ndërkombëtar i është prezantuar edhe vepra „Kur e pashë për herë të parë“ e piktorit shqiptar Gazmend Freitag, i cili jeton në Linz të Austrisë. Piktura e tij, vaj në pëlhurë, përqoi efektin pozitiv emocional edhe deri tek vështruesit, ndërsa rezonanca pozitive e shprehur nga publiku i interesuar për art në Artinnovation Innsbruck ishte me këtë rast e vetëkuptueshme. Me 1.shkurt 2019 Gazmend Freitag dhe kolegu i tij Norbert Zehm, do të prezantojnë veprat e tyre në një ekspozite të përbashkët në galerinë Artinnovation në Innsbruck, Austri. Me pastaj, disa ditë me vonë Artinnovation do të hap një dispoziturë në Berlin Charlottenburg te Gjermanisë. Josef Rojko